10 színész, akikről később kiderült, hogy alul fizették a munkájukat

  • 1 hónap ago
  • 236 Views
  • 0 0
10 színész, akikről később kiderült, hogy alul fizették a munkájukat

A színészek gyakran különböző okok miatt alul fizetve távoznak munkájuk befejeztével. Sok ember úgy véli, hogyha valakiből színész lesz, az maga az álommunka, mely sokkal szórakoztatóbbnak tűnik, mint a miénk. A filmsztárok munkájukkal elérik azt, amire oly sokan vágynak szerte a világon, hírnevet kapnak és sok pénzt. Feltehetően minden színész rengeteg pénzt kap minden egyes projektért, amelybe belefog, különösen, ha ezek a produkciók abszolút befutók lesznek. És bár sok sztár milliókat kap munkája elismeréseként, ez nem minden esetben van így.

A szórakoztatóiparban éles a verseny, és mint sok más területen, nem minden szereplő kap tisztességes fizetést. Időnként még a szakma leghíresebb neveit is alul fizették a legikonikusabb szerepeikért, ami a 2023-ban lezajlott SAG-AFTRA sztrájk során teljesen világossá vált. A színészek anyagi javadalmazásában még ma is előfordulnak eltérések. Többen sokkal kevesebbet kapnak, mint kellene (különféle okok miatt, melyek gyakran rajtuk kívül álló okok, mint például szakértelmük, faji vagy nemi irányultságuk). Nézzünk most meg 10 színészt, akiket durván alul fizettek munkájukért.

10. Emma Thompson – Igazából szerelem (2003)

10 színész, akikről később kiderült, hogy alul fizették a munkájukat

Kétségtelen, hogy Emma Thompson az iparág egyik legfényesebb csillaga. A brit színésznő és forgatókönyvíró több mint négy évtizede nyűgözi le a kritikusokat és a közönséget számtalan szerepével az összes létező filmes műfajban, az olyan korabeli drámáktól, mint az Értelem és érzelem, olyan kasszasikerekig, mint a rendkívül népszerű Harry Potter-sorozat. Thompson portfóliójának leghíresebb filmjei közé tartozik az Igazából szerelem, Richard Curtis karácsonyi rom-comja, amelyben többek között Alan Rickmannel, Hugh Granttel és Keira Knightley-val játszott együtt. Furcsa módon ez a film, amelyet a közönség minden évben karácsonykor újra megnéz, nem éppen Thompson kedvencei közé tartozik.

A The Tonight Show-ban Jimmy Fallon főszereplésével adott interjújában Thompson elárulta, hogy nem kapott elég fizetést a szerepéért, sőt nem is nézi meg a filmet, mert az az igazságtalan kártérítésére emlékezteti. Ez egy elég szomorú dolog, tekintve, hogy mikor a színésznő megkapta a szerepet, már kétszeres Oscar-díjas volt.

9. Barkhad Abdi – Phillips kapitány (2013)

2013-ig Barkhad Abdi nem volt ismerős név a filmiparban. De minden megváltozott a Phillips kapitány, Paul Greengrass filmjének megjelenésével, amely Abdi színészi debütálását jelentette. A film, amely Richard Phillips kapitány szomáliai kalózok általi elrablását mutatja be, Abdit Abduwali Muse kalózként mutatják be Tom Hanks mellett, aki magát a kapitányt alakítja.

Oscar-díjra érdemes előadása 65 000 dollárt ért. Abdi lenyűgöző színészi képességei tapasztalatlansága ellenére lenyűgözte a kritikusokat, szerepéért BAFTA-díjat nyert, valamint Oscar-, Golden Globe- és SAG-díjas jelöléseket kapott. Ám annak ellenére, hogy áttörő szerepe meghozta számára a hírnevet, és hogy a film több mint 200 millió dollár bevételt hozott világszerte, Barkhad fizetése már nem volt olyan lenyűgöző, mindössze 65 000 dollárt kapott, és a megbízatása után visszatért mobiltelefonos munkájához eladó bátyja üzletébe, amíg további színészi felkéréseket nem kap.

8. Kimiko Glenn – Orange Is the New Black (2013-2019)

10 színész, akikről később kiderült, hogy alul fizették a munkájukat

2013-ban volt az Orange Is the New Black debütálása, amely a Netflix egyik legnépszerűbb műsora volt. A Jenji Kohan által készített produkció hét évadja alatt kritikai és közönségi elismerést kapott, és sok színésznő karrierjét segítette pályafutásuk beindításában (magáról a streaming szolgáltatásról nem is beszélve). Azonban ellentétben azzal, amit egy ilyen projekttől elvárnánk, sok színész, akik hozzájárultak ehhez a hatalmas sikerhez, nem kapott akkora fizetést, mint amennyit megérdemeltek volna munkájukért.

Nem csak Kimiko Glenn volt alul fizetve a sorozat sztárjai közül. Az alul fizetésükről beszélt színésznők között volt Kimiko Glenn is, aki egy TikTok-videóban elárulta, hogy naponta mindössze 900 dollárt keresett a forgatásokon. Egy hónapban pedig csupán csak két forgatása volt. Emma Myles és Beth Dover is azon sztárok között van, akik egyetértettek abban, hogy Kimiko-hoz hasonlóan ők sem kaptak annyi fizetést, mint amennyi járt volna nekik. Matt McGorry-val ellentétben, aki John Bennett tisztet alakította, a közösségi médiában megjegyezte, hogy a műsorban eltöltött ideje alatt sokkal jobban megfizették, mint az OITNB-nél.

7. Jonah Hill – A Wall Street farkasa (2013)

10 színész, akikről később kiderült, hogy alul fizették a munkájukat

Amióta a 2007-es Superbad, avagy miért ciki a szex? című tinivígjátékban híressé vált, Jonah Hillnek sikerült minden egyes produkciójában elbűvölnie a közönséget, egyre nagyobb kihívást jelentő projekteket folytatva, amik miatt azóta már mindenféle karaktert játszott. 2014-ben megkapta második és eddigi legújabb Oscar-jelölését a Martin Scorsese A Wall Street farkasa című filmjének mellékszereplői munkájáért, amely a mai napig a rendező pályafutásának legtöbb bevételt hozó filmje.

Jonah sehol nincs Leonardo DiCaprio 10 millió dollárjához képest. Ebben a Jordan Belfort emlékirataiból adaptált filmben Leonardo DiCaprio főszereplőként és producerként dolgozott a projekten, és amellett, hogy számos elismerést szerzett, becslések szerint több, mint 10 millió dolláros pénzügyi honoráriumot kapott. Hill a maga részéről meg sem közelítette ezt az összeget, annyira izgatott volt, hogy Scorsese egyik filmjén dolgozhatott, hogy elfogadta a lehető legalacsonyabb összeget, amit felajánlottak neki, ami mindössze 60 000 dollár volt.

1 2 3