11 filmes érdekesség, amit csak az igazi rajongók ismerhetnek

  • 7 hónap ago
  • 6809 Views
  • 0 0
11 filmes érdekesség, amit csak az igazi rajongók ismerhetnek

Sok ember elképzelni se tudná az életet filmek nélkül, de csak a legnagyobb rajongók ismerik a stáblistát, a munka sajátosságait, vicces pillanatokat és egyéb kisebb nagyobb titkokat. Például, hogy a legelső 3D-s filmet 1992-ben forgatták, egy Indiana nevű kutya volt Chewbacca prototípusa és létezik egy film, amit sose fogunk látni, hiszen 2115-ben jelenik meg.

Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány olyan érdekes filmes információt, amikről valószínű, hogy eddig még nem hallottál.

(1) A Harcosok Klubja című film összes jelenetében található egy Starbucks pohár.

11 filmes érdekesség, amit csak az igazi rajongók ismerhetnek

Ez nem csak termékelhelyezés, hanem egy rávilágítás arra, hogy Los Angelesben túl sok volt a Starbucks kávézó. A filmkészítőknek semmi problémájuk nem volt a Starbucksszal, egyszerűen csak tréfálódtak a sikeres céggel. Egyébként a Starbucks képviselői látták a forgatókönyvet és engedélyezték, hogy ilyen módon használják a márkát.

(2) A legtöbb 1929 előtt gyártott amerikai film örökre el van veszve, köztük a világ első 3D-s filmje is.

11 filmes érdekesség, amit csak az igazi rajongók ismerhetnek

Martin Scorsese Film Alapítványa szerint (egy filmmegőrzésre és restaurált, klasszikus mozi kiállítására szakosodott non-profit szervezet), az 1929 előtt gyártott filmek 90%-a örökre el van veszve. Ezek között van a világ első 3D-s filmje is, The Power Of Love címmel. A fenti képen egy jelenetet láthatsz a filmből. Ez az egyetlen dolog, amit sikerült megőrizni.

A filmet 1922-ben készítették 2 kamera és 2 Fairall-Elder térhatású projektor segítségével. A film a vörös és zöld anaglif rendszert használt a 3D-s élményhez, valamint lehetőséget adott a közönségnek, hogy két különböző befejezést is láthasson. Vagy a zöld, vagy a piros lencsén át nézve a néző választhatott, hogy vidám, vagy tragikus befejezést ad a filmnek. Sajnálatos módon a film mindkét verziója feltételezetten elveszett az évek során.

(3) Egy legenda szerint az Oscar-díj azért lett Oscar, mert a színésznő, Bette Davis szerint a díj hátsó vége hasonlít a férjére.

11 filmes érdekesség, amit csak az igazi rajongók ismerhetnek

A díj 1939-ben kapta a nevét. Azelőtt minden színész egy névtelen díjat vett át. Vajon ki találta ki az “Oscar” nevet? Számos teória van, ami válaszul szolgál a kérdésre. Az első szerint a név Bette Davis (őt láthatjátok a képen) egyik férjéről van elnevezve. Bette azt állította, hogy Oscarnak nevezte el a szobrot, mert a díj hátsó része emlékeztette férjére, Harmon Oscar Nelsonra, amikor reggelente kijött a zuhanyzóból.

Egy másik verzió szerint az Akadémia könyvtárosa, majd későbbi ügyvezető igazgatója, Margaret Herrick egyszer ránézett a szoborra és ennyit mondott: “Ez a nagybácsim, Oscar!” A valóságban Oscar Pierce a másod unokatestvére, nem a nagybácsija volt.

A harmadik változat azt állítja, hogy a szobor Sidney Skolsky kolumnistának köszönheti nevét, aki belefáradt abba, hogy folyton “az Akadémia arany szobrának” kell neveznie a díjat. Egyébként ez a teória nem tekinthető valósnak, hiszen Walt Disney már 1934-ben Oscarként említette a szobrot, egy évvel Skolsky rovatának megjelenése előtt.

1 2 3 4