12 disztópikus film, amit egyszer az életben látni kell

  • 1 év ago
  • 15036 Views
  • 3 4
12 disztópikus film, amit egyszer az életben látni kell

A disztópia egy olyan kitalált társadalomra utal, ahol egyikőnk sem élne szívesen. Az utópia totális ellentéte. A disztópikus társadalmakban általában az életkörülmények nyomorúságosak, a szenvedés, a szegénység, az elnyomás, az erőszak, járványok és szennyeződések jellemzik.

Naná, hogy a filmes világ is felépített sok-sok produkciót erre a témára. Nos, alábbi cikkünkben ezekből mutatunk be néhányat.

1) Szárnyas fejvadász (Blade Runner, 1982)

Szárnyas fejvadász (Blade Runner, 1982)

2019-et írunk, a helyszín Los-Angeles, ahol Deckard nyomozó (Harrison Ford) azt a feladatot kapja, hogy találja meg az öt replikáns szökevényt, és akadályozza meg őket abban, hogy felvegyék a kapcsolatot alkotójukkal. A replikánsok, az emberi kinézetű robotok eközben megpróbálják bebizonyítani, hogy nekik is vannak érzelmeik, és ugyanolyan joguk van az élethez, mint bárki másnak.

2) Az ember gyermeke (Children of Men, 2006)

Az ember gyermeke (Children of Men, 2006)

A Föld tartalékai 2027-re teljesen kimerültek. A jövő reménytelen, 19 éve már gyerekek sem születnek. Nagy-Britannia az egyetlen ország, mely militarista-imperialista politikájának köszönhetően túléli az egyre fokozódó belső harcokat. Viszont elképesztő mennyiségű illegális menekült köt ki a szigetország partjainál, akik a jobb élet reményében próbálnak beszökni, őket azonban internálótáborokba szállítják. Theo (Clive Owen), az egykori aktivista kiégett a sok fájdalom és nélkülözés láttán, az értelmetlen jövő elvette minden hitét. Ám amikor ismeretlenek egy furgon hátuljába tuszkolják, és Julian (Julianne Moore), a megmaradt menekültek jogaiért küzdő titkos szervezet vezetője elé viszik, Theo átértékeli a helyzetét. Julian arra kéri a férfit, hogy juttassa ki Kee-t az országból, mert a nő mindennél értékesebb dologgal rendelkezik: szíve alatt hordja az emberiség talán utolsó reményét.

3) 12 majom (Twelve Monkeys, 1995)

12 majom (Twelve Monkeys, 1995)

1997-ben csak a világ lakosságának 1% élte túl a nagy vírusjárványt. 38 évvel később újabb járvány fenyegeti a túlélőket, életbenmaradásuk attól függ, hogy James Cole-nak (Bruce Willis) sikerül-e információkhoz jutnia a a vírus természetéről. Ehhez azonban vissza kell utaznia a múltba, küldetése pedig már az elején nem várt akadályokba ütközik: nem 1996-ba, hanem 1990-be érkezik. Ahelyett, hogy szabadon kereshetné a vírus mintáit, elmegyógyintézetbe zárják. Egyetlen ember hisz neki, az intézetben dolgozó pszichológus, Kathryn Railly (Madeleine Stowe), akinek segítségével talán sikerül a járvány kirobbantásáért felelős 12 Majom Hadseregének nyomára bukkannia.

4) Brazil (1985)

Brazil (1985)

Egy túlbürokratizált, elszürkült, elferdült disztópikus jövőben egy hétköznapi, szomorkás aktakukac megpróbál kijavítani egy adminisztrációs hibát. Ezzel azonban az események olyan láncreakcióját indít be, mely miatt egy csapásra a rendszer ellenségévé váli, miközben ő csak egy kis szépségre, jóságra vágyna. Nincs más választása, meg kell vívnia a szürreális világ szürreális törvényeivel.

1 2 3