Menü
Join our feeds to automatically receive the latest headlines, news, and information formatted for your club's website or news reader.

12 disztópikus film, amit egyszer az életben látni kell

  • 10 hónap ago
  • 2558 Views
  • 3 0
12 disztópikus film, amit egyszer az életben látni kell

A disztópia egy olyan kitalált társadalomra utal, ahol egyikőnk sem élne szívesen. Az utópia totális ellentéte. A disztópikus társadalmakban általában az életkörülmények nyomorúságosak, a szenvedés, a szegénység, az elnyomás, az erőszak, járványok és szennyeződések jellemzik.

Naná, hogy a filmes világ is felépített sok-sok produkciót erre a témára. Nos, alábbi cikkünkben ezekből mutatunk be néhányat.

1) Szárnyas fejvadász (Blade Runner, 1982)

Szárnyas fejvadász (Blade Runner, 1982)

2019-et írunk, a helyszín Los-Angeles, ahol Deckard nyomozó (Harrison Ford) azt a feladatot kapja, hogy találja meg az öt replikáns szökevényt, és akadályozza meg őket abban, hogy felvegyék a kapcsolatot alkotójukkal. A replikánsok, az emberi kinézetű robotok eközben megpróbálják bebizonyítani, hogy nekik is vannak érzelmeik, és ugyanolyan joguk van az élethez, mint bárki másnak.

2) Az ember gyermeke (Children of Men, 2006)

Az ember gyermeke (Children of Men, 2006)

A Föld tartalékai 2027-re teljesen kimerültek. A jövő reménytelen, 19 éve már gyerekek sem születnek. Nagy-Britannia az egyetlen ország, mely militarista-imperialista politikájának köszönhetően túléli az egyre fokozódó belső harcokat. Viszont elképesztő mennyiségű illegális menekült köt ki a szigetország partjainál, akik a jobb élet reményében próbálnak beszökni, őket azonban internálótáborokba szállítják. Theo (Clive Owen), az egykori aktivista kiégett a sok fájdalom és nélkülözés láttán, az értelmetlen jövő elvette minden hitét. Ám amikor ismeretlenek egy furgon hátuljába tuszkolják, és Julian (Julianne Moore), a megmaradt menekültek jogaiért küzdő titkos szervezet vezetője elé viszik, Theo átértékeli a helyzetét. Julian arra kéri a férfit, hogy juttassa ki Kee-t az országból, mert a nő mindennél értékesebb dologgal rendelkezik: szíve alatt hordja az emberiség talán utolsó reményét.

3) 12 majom (Twelve Monkeys, 1995)

12 majom (Twelve Monkeys, 1995)

1997-ben csak a világ lakosságának 1% élte túl a nagy vírusjárványt. 38 évvel később újabb járvány fenyegeti a túlélőket, életbenmaradásuk attól függ, hogy James Cole-nak (Bruce Willis) sikerül-e információkhoz jutnia a a vírus természetéről. Ehhez azonban vissza kell utaznia a múltba, küldetése pedig már az elején nem várt akadályokba ütközik: nem 1996-ba, hanem 1990-be érkezik. Ahelyett, hogy szabadon kereshetné a vírus mintáit, elmegyógyintézetbe zárják. Egyetlen ember hisz neki, az intézetben dolgozó pszichológus, Kathryn Railly (Madeleine Stowe), akinek segítségével talán sikerül a járvány kirobbantásáért felelős 12 Majom Hadseregének nyomára bukkannia.

4) Brazil (1985)

Brazil (1985)

Egy túlbürokratizált, elszürkült, elferdült disztópikus jövőben egy hétköznapi, szomorkás aktakukac megpróbál kijavítani egy adminisztrációs hibát. Ezzel azonban az események olyan láncreakcióját indít be, mely miatt egy csapásra a rendszer ellenségévé váli, miközben ő csak egy kis szépségre, jóságra vágyna. Nincs más választása, meg kell vívnia a szürreális világ szürreális törvényeivel.

5) Éli könyve (The Book of Eli, 2010)

Éli könyve (The Book of Eli, 2010)

A Föld kiégett romjai között egy titokzatos férfi vándorol, táskájában egy féltve őrzött ereklyével, ami mindennél többet ér számára. A könyvön talán az emberiség sora múlik, Eli pedig minden erejével azon van, hogy ne kerülhessen rossz kezekbe.

6) Equilibrium – Gyilkos nyugalom (Equilibrium, 2002)

Equilibrium – Gyilkos nyugalom (Equilibrium, 2002)

A harmadik világháború után az emberiség felismeri, hogy  minden rossz és szenvedés alapja az emberi érzelem. Az Atya vezette társadalom új papjai a Gramaton rendjéhez tartoznak, ők vezetik az érzelemmentesítés folyamatát. Sem művészetet, sem szépséget, sem gyengeséget nem tűrnek. Az emberiség érzelmei elnyomására a Proziumot használja, amit John Preston (Christian Bale) pap is óraműpontossággal szed. De mi történik akkor, ha a magas rangú pap kíváncsivá válik, és elhagyja gyógyszeradagját? Ha lassan megkérdőjeleződik benne minden, amit addig hitt, és elkezd újra érezni?

8 fantasztikus film a hűségről és a szeretetről

7) V mint Vérbosszú (V for Vendetta, 2006)

V mint Vérbosszú (V for Vendetta, 2006)

Eme disztópikus film a nem is olyan távoli jövőben játszódik Angliában, egy diktatúra idején. Az emberek reggetgnek a titkosrendőrségtől, esténként kijárási tilalom van érvényben. Egyik este elkapnak az utcán egy fiatal lányt, Evey-t (Natalie Portman), de egy titokzatos maszkos alak kiszabadítja. Megmentője Guy Fawkes egykori lázadó maszkját viseli, és V-nek (Hugo Weaving) hívja magát. Evey megtapasztalja a diktatúra minden poklát, miközben V múltjára is fény derül. Azonban rá kell jönnie, hogy megmentője ugyanarra készül, mint Fawkes egykoron: felrobbantani az angol parlamentet.

8) Mad Max – A harag útja (Mad Max: Fury Road, 2015)

Mad Max – A harag útja (Mad Max: Fury Road, 2015)

A disztópikus jövőben mindenkinek meg kell küzdenie a javakért és az életben maradásért. Az embertelen körülmények között két lázadó próbál igazságot szolgáltatni. Max (Tom Hardy) nem a szavak, sokkal inkább a tettek embere, aki saját békéjét keresi, miután elvesztette feleségét és gyermekét, Furiosa (Charlize Theron) pedig abban látja a túlélés lehetőségét, ha átkelve a sivatagon hazatér gyermekkori otthonába.

9) A sziget (The Island, 2005)

A sziget (The Island, 2005)

Lincoln 6-Echo (Ewan McGregor) és Jordan 2-Delta (Scarlett Johansson) ugyanarra vágyik, mint több száz másik társuk, akikkel egy szigorúan ellenőrzött és hermetikusan zárt helyen élnek: hogy kiválasszák őket a Szigetre, ami az egyetlen ember által lakható hely a Földön. Egy véletlen folytán viszont Lincoln rájön, hogy mindaz, amit a világról, magukról és a Szigetről gondoltak, csak hazugság, és amikor az is kiderül, hogy halottan többet érnek, mint élve, Lincolnnak és Jordannek már csak egy célja marad: menteni saját életüket és harcolni az igazságtalanság ellen.

10) Különvélemény (Minority Report, 2002)

Különvélemény (Minority Report, 2002)

A jövő Amerikája békésebb lesz egy különleges telepatikus lényeket alkalmazó rendőri egységnek köszönhetően. Az elkövetőket már a bűncselekmény elkövetése letartóztatják.  A rendszer tökéletesen működik egészen addig, amíg az elkövetők között egyik nap a cég parancsnokának, John Anderton (Tom Cruise) neve jelenik meg. A telepatikus lények szerint Anderton 36 órán belül gyilkosságot fog elkövetni. A rejtélyes ügyet csak nehezíti, hogy a férfi nem ismeri az áldozatát, és elképzelése sincs arról, hogy hol és miért ölné meg az idegent. Társai azonban a rendszernek megfelelően üldözni kezdik, hogy megakadályozzák a gyilkosságot.

11) Gattaca (1997)

Gattaca (1997)

A disztópikus jövőben elérkezik a genetika arra a szintre, hogy foglalkozás, kinézet, hajlamok és képességek tekintetében a szülők megtervezhetik születendő gyermekeiket. A legjobb emberek kerülnek a megfelelő pozícióba. Vincent Freeman (Ethan Hawke) űrhajós szeretne lenni, de mivel a szülei természetes szülést választották, Vincent nem lett tökéletes, és emiatt nem is lehet űrhajós, mert korai szívelégtelenséget diagnosztizáltak nála, előreláthatólag nem éli meg a 30. életévét. De álmát nem akarja feladni, ezért keres egy tökéletes alanyt tervei végrehajtásához. Elveszi a tökéletes genetikai adottságokkal rendelkező Eugene Morrow (Jude Law) személyiségét, aki egyébként egy baleset miatt deréktól lefele megbénult.

12) Legenda vagyok (I Am Legend, 2007)

Legenda vagyok (I Am Legend, 2007)

A tudós, Robert Newille (Will Smith) az egyetlen túlélője az emberiség kipusztulást hozó vírusnak. A járvány következtében mutánsok jöttek létre, akik folyamatosan az életére törnek, miközben saját vérének felhasználásával az ellenszer kifejlesztésén munkálkodik. A kihalt New Yorkban bujkálva próbálja felvenni a harcot a rá leselkedő veszéllyel, azonban sietnie kell, ha nem akar kifutni az időből.

8 elképesztően izgalmas életrajzi film

(Forrás: Filmezzünk.hu)

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.