12 disztópikus film, amit egyszer az életben látni kell

  • 1 év ago
  • 15053 Views
  • 3 4
12 disztópikus film, amit egyszer az életben látni kell

A disztópia egy olyan kitalált társadalomra utal, ahol egyikőnk sem élne szívesen. Az utópia totális ellentéte. A disztópikus társadalmakban általában az életkörülmények nyomorúságosak, a szenvedés, a szegénység, az elnyomás, az erőszak, járványok és szennyeződések jellemzik.

5) Éli könyve (The Book of Eli, 2010)

Éli könyve (The Book of Eli, 2010)

A Föld kiégett romjai között egy titokzatos férfi vándorol, táskájában egy féltve őrzött ereklyével, ami mindennél többet ér számára. A könyvön talán az emberiség sora múlik, Eli pedig minden erejével azon van, hogy ne kerülhessen rossz kezekbe.

6) Equilibrium – Gyilkos nyugalom (Equilibrium, 2002)

Equilibrium – Gyilkos nyugalom (Equilibrium, 2002)

A harmadik világháború után az emberiség felismeri, hogy  minden rossz és szenvedés alapja az emberi érzelem. Az Atya vezette társadalom új papjai a Gramaton rendjéhez tartoznak, ők vezetik az érzelemmentesítés folyamatát. Sem művészetet, sem szépséget, sem gyengeséget nem tűrnek. Az emberiség érzelmei elnyomására a Proziumot használja, amit John Preston (Christian Bale) pap is óraműpontossággal szed. De mi történik akkor, ha a magas rangú pap kíváncsivá válik, és elhagyja gyógyszeradagját? Ha lassan megkérdőjeleződik benne minden, amit addig hitt, és elkezd újra érezni?

7) V mint Vérbosszú (V for Vendetta, 2006)

V mint Vérbosszú (V for Vendetta, 2006)

Eme disztópikus film a nem is olyan távoli jövőben játszódik Angliában, egy diktatúra idején. Az emberek reggetgnek a titkosrendőrségtől, esténként kijárási tilalom van érvényben. Egyik este elkapnak az utcán egy fiatal lányt, Evey-t (Natalie Portman), de egy titokzatos maszkos alak kiszabadítja. Megmentője Guy Fawkes egykori lázadó maszkját viseli, és V-nek (Hugo Weaving) hívja magát. Evey megtapasztalja a diktatúra minden poklát, miközben V múltjára is fény derül. Azonban rá kell jönnie, hogy megmentője ugyanarra készül, mint Fawkes egykoron: felrobbantani az angol parlamentet.

8) Mad Max – A harag útja (Mad Max: Fury Road, 2015)

Mad Max – A harag útja (Mad Max: Fury Road, 2015)

A disztópikus jövőben mindenkinek meg kell küzdenie a javakért és az életben maradásért. Az embertelen körülmények között két lázadó próbál igazságot szolgáltatni. Max (Tom Hardy) nem a szavak, sokkal inkább a tettek embere, aki saját békéjét keresi, miután elvesztette feleségét és gyermekét, Furiosa (Charlize Theron) pedig abban látja a túlélés lehetőségét, ha átkelve a sivatagon hazatér gyermekkori otthonába.

1 2 3