10 színész, akiket egy évben kétszer is Oscar-díjra jelöltek

  • 1 hónap ago
  • 357 Views
  • 0 0
10 színész, akiket egy évben kétszer is Oscar-díjra jelöltek

Általában egy év alatt egyetlen Oscar-jelölést kapnak a színészek, de előfordult már olyan, hogy a sztárokat két színészi kategóriában is jelölték. Sok színész hihetetlenül boldog lenne, ha egy adott évben egyetlen Oscar- jelölést kaphatna, még akkor is, ha a díjat nem ő viszi el. Érdekes módon azonban néhány színész ugyanabban az évben két Oscar-jelölést is kapott, vagy a legjobb színész és a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, vagy a legjobb női főszereplő és a legjobb női mellékszereplő kategóriában. Az ilyen jelölések emlékeztettek arra, hogy a hollywoodi sztároknak egy filmben nem lehet csak főszereplőt játszaniuk. Másodlagos karaktereket is el kell vállalniuk.

3. Cate Blanchett

Elizabeth: Az aranykor (legjobb színésznő) és az I’m Not There – Bob Dylan életei (legjobb női mellékszereplő) 2007-ben.

Cate Blanchett mindig szeretettel fog visszatekinteni 2007-re, arra az évre, amikor nemcsak I. Erzsébet angol uralkodót játszotta el a közönségnek az Elizabeth: Az aranykor-ban, hanem egy férfit is alakított (egy Jude Quinn nevű zaklatott népdalénekest) a Bob Dylan életei című filmben. Mindkét szereppel számos díjat kapott különböző szervezetektől, így a színésznő az év egyik legjobban kitüntetett sztárja lett.

Az eredmény:

Sajnálatos módon Blanchett egyik szerepéért sem kapott Oscar-díjat. A legjobb női főszereplőnek járó díjat végül Marion Cotillard nyerte meg a Piaf című filmért, míg a legjobb női mellékszereplő díját Tilda Swinton vihette el, a Michael Clayton-ban nyújtott munkájáért.

2. Emma Thompson

Napok romjai (legjobb színésznő) és az Apám nevében (legjobb női mellékszereplő) 1993-ban.

A 66. Oscar-gála azért volt különleges, mert két színésznőt jelöltek a legjobb női főszereplőnek és a legjobb női mellékszereplőnek is. Először Emma Thompson volt, akit a legjobb női főszereplő kategóriában jelöltek a Napok romjai című filmben nyújtott briliáns alakításáért, ahol az ’50-es évek házvezetőnőjét alakította. Ezen kívül az Apám nevében című film mellékszerepére is jelölték, ahol egy jogi aktivistát alakított.

Az eredmény:

Thompson végül üres kézzel távozott, ami érthető volt, mert az esélyek mindkét kategóriában két előadónak is kedveztek. A Zongoralecke-ét remekműként és tökéletes feminista filmként emlegették, így az alkotás mindkét női sztárja, Holly Hunter és Anna Paquin is megkapta az Oscar-díjat. Ennek ellenére Emma nem volt elkeseredve a végeredmény miatt, hiszen az előző Oscar-díjátadón ő nyerte el a díjat a legjobb színésznő kategóriában a Szellem a házban című romantikus drámafilmben nyújtott alakításáért.

1. Holly Hunter

Zongoralecke (legjobb színésznő) és A cég (legjobb női mellékszereplő) 1993-ban.

Holly Hunter volt a másik színésznő, aki kétszeres jelölést is kapott a 66. Oscar-gálán. A legjobb színésznő jelölését a Zongoralecke című filmben mutatott ragyogó szerepléséért kapta, ahol egy skót nőt játszott, akinek érdekházasságot kellett kötnie. A legjobb női mellékszereplő díjat viszont egy magánnyomozó titkárnőjének lendületes alakításáért nyerte el A cég című filmben.

Az eredmény:

Hunter elnyerte a legjobb női főszereplő díját, amit sok szakértő megjósolt, tekintettel a film üzenetére, és annak hibátlan jellegére. Ugyanebben az évben a színésznő Emmy-díjat is nyert. A Zongoralecke legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat viszont már nem ő, hanem ifjú társszereplője, Anna Paquin kapta meg, ami számára egyben debütáló filmje is volt. Paquin akkor még csak 11 éves volt, így ő lett a második legfiatalabb Oscar-díjas az Oscar-díjak történetében.

//Cornelius//

Ki nem találnád, hogy mennyi idős a filmtörténet leghosszabb filmje!

(Via Movieweb.com)

1 2 3