10 színész, akiket egy évben kétszer is Oscar-díjra jelöltek

  • 3 hét ago
  • 295 Views
  • 0 0
10 színész, akiket egy évben kétszer is Oscar-díjra jelöltek

Általában egy év alatt egyetlen Oscar-jelölést kapnak a színészek, de előfordult már olyan, hogy a sztárokat két színészi kategóriában is jelölték. Sok színész hihetetlenül boldog lenne, ha egy adott évben egyetlen Oscar- jelölést kaphatna, még akkor is, ha a díjat nem ő viszi el. Érdekes módon azonban néhány színész ugyanabban az évben két Oscar-jelölést is kapott, vagy a legjobb színész és a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, vagy a legjobb női főszereplő és a legjobb női mellékszereplő kategóriában. Az ilyen jelölések emlékeztettek arra, hogy a hollywoodi sztároknak egy filmben nem lehet csak főszereplőt játszaniuk. Másodlagos karaktereket is el kell vállalniuk.

Bár furcsának tűnhet, hogy egy adott színészt, vagy színésznőt egy évben kétszer is jelölnek díjra, de az Akadémia nem korlátozza a színészek jelölését különböző szerepekre. A többszörös jelölésre vonatkozó egyetlen szabály az, hogy nem lehet színészeket jelölni két színészi kategóriában ugyanabban a filmben, vagy egy színészi kategóriában különböző filmekben. Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan színészt, akiket több jelöléssel is kitüntettek.

10. Jamie Foxx

Ray (legjobb színész) és a Collateral – A halál záloga (legjobb férfi mellékszereplő) 2004-ben.

A 77. Kodak Színházban megrendezett Oscar-díjátadón Jamie Foxx a legjobb férfi főszereplő és a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díjra is esélyes volt. Az előbbi jelölésre a híres vak blueszenész Ray Charles szerepében lett esélyes, míg az utóbbira, A halál záloga-ban egy bérgyilkos által zaklatott taxisofőrként nyújtott teljesítményéért jelölték.

Az eredmény:

Fox végül megkapta a legjobb színésznek járó díjat, ami igazán megérdemelt, hiszen nemcsak remek énekteljesítményt nyújtott, hanem Ray Charles beszédmintáját is tökéletesen elsajátította, aminek eredményeként dadogott eme gyönyörű alkotásban. Ami a legjobb férfi mellékszereplő kategóriát illeti, vitathatatlanul kapott az arra érdemesebb jelölttől, Morgan Freemantől, aki az egyik legjobb mellékszereplőt testesítette meg a Millió dolláros bébi című filmben.

9. Scarlett Johansson

Jojo Nyuszi (legjobb női mellékszereplő) és a Házassági történet (legjobb színésznő) 2019-ben.

Scarlett Johansson világhírneve elsősorban az MCU-ban nyújtott teljesítményeinek köszönhető, ahol Fekete Özvegyet alakított. Azonban máshol is nyújtott erőteljes alakításokat, és a Dolby Theatre-ben megrendezett 92. Oscar-díjátadón végül elismerést kapott erőfeszítéseiért. Johannsen bekerült a legjobb női főszereplő kategóriába, miután a Házassági történet-ben egy egymással háborúban élő pár egyik felét alakította, és a legjobb női mellékszereplőnek jelölték, amikor egy 10 éves náci tag anyját alakította a Jojo Nyuszi-ban.

Az eredmény:

Sajnos Johannsen a két Oscar jelölés közül egyiket sem vihette haza. Vitatható, hogy Renée Zellweger jobban teljesített-e Judy Garland színésznőként a Judy-ban, és a legjobb női mellékszereplő kategóriában sem volt jobb Laura Dernnél (Johansson társszereplőjénél a Házassági történet-ben).

8. Fay Bainter

White Banner (legjobb színésznő) és a Jezebel (legjobb női mellékszereplő) 1938-ban.

Fay Bainter leginkább rádiós, színpadi és filmes munkáiról volt ismert, és a 11. Oscar-díjátadón ő volt az első színésznő, aki két Oscar-díjért is pályázott. A legjobb női főszereplő jelölését a White Banners című drámában, Hannah Parmalee, mint árus nyújtott alakításáért, míg a legjobb női mellékszereplő jelölését a Jezabel-ben, mint reménytelenül romantikus unokahúg karakteréért kapta.

Az eredmény:

Bainter olyan karaktert alakított, aki több párkapcsolati tanácsot adott, mint bárki más a mozi történetében, így könnyedén megkapta a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját. Ez volt az az időszak, amikor a családi egységet nagyon nagyra becsülték. Feltehetően nem volt elkeseredve amiatt, hogy elveszítette a legjobb női főszereplőnek járó díjat a Jezebel-ben az ikonikus Bette Davis oldalán, mivel végtére is Davis volt az, aki kivette a munka nagyrészét a romantikus drámában.

7. Al Pacino

Egy asszony illata (legjobb színész) és a Glengarry Glen Ross (legjobb férfi mellékszereplő) 1992-ben.

A sebhelyesarcú Tony Montana-tól Michael Corleole-ig A keresztapa 3.-ig számos nagyszerű Al Pacino-előadás kapott Oscar-jelölést. Szerencsére az Akadémia 1992-ben kétszer is elismerte Pacino tehetségét. A Los Angeles-i Dorothy Chandler Pavilonban tartott 65. Oscar-díjátadón Pacino a legjobb férfi főszereplő kategóriában versenyzett vak nyugalmazott ezredes karakterében az Egy asszony illata című filmben, emellett pedig a legjobb férfi mellékszereplő alakításáért is indult a proaktív értékesítő szerepében a Glengarry Glen Ross-ban.

Az eredmény:

Pacino erős versenyben volt a legjobb színész kategóriában, hiszen Denzel Washingtonnal (Malcolm X), Clint Eastwooddal (Nincs bocsánat) és Robert Downey Jr.-al (Chaplin) állt szemben, míg végül meg is nyerte előlük az Oscar-díjat, ami nagyon megérdemelt volt, tekintve a szerephez való módszeres színészi megközelítését, aki a forgatáson bottal sétált, és soha nem nézett senkire, hogy a lehető legélethűbben el tudja játszani egy vak ember karakterét. A legjobb férfi mellékszereplő kategóriában azonban Pacino alulmaradt Gene Hackmannel szemben, aki a Nincs bocs című film gonosztevőjét alakította.

1 2 3