10 színész, akiket egy évben kétszer is Oscar-díjra jelöltek

  • 1 hónap ago
  • 366 Views
  • 0 0
10 színész, akiket egy évben kétszer is Oscar-díjra jelöltek

Általában egy év alatt egyetlen Oscar-jelölést kapnak a színészek, de előfordult már olyan, hogy a sztárokat két színészi kategóriában is jelölték. Sok színész hihetetlenül boldog lenne, ha egy adott évben egyetlen Oscar- jelölést kaphatna, még akkor is, ha a díjat nem ő viszi el. Érdekes módon azonban néhány színész ugyanabban az évben két Oscar-jelölést is kapott, vagy a legjobb színész és a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, vagy a legjobb női főszereplő és a legjobb női mellékszereplő kategóriában. Az ilyen jelölések emlékeztettek arra, hogy a hollywoodi sztároknak egy filmben nem lehet csak főszereplőt játszaniuk. Másodlagos karaktereket is el kell vállalniuk.

6. Julianne Moore

Távol a mennyországtól (legjobb színésznő) és Az órák (legjobb női mellékszereplő) 2002-ben.

Julianne Moore

Amikor bejelentették a 75. Oscar-díj jelölését, Julianne Moore úgy érezte, hogy aznap kétszeres díj büszke tulajdonosa lehet. Először a legjobb női főszereplő díjra jelölték egy ’50-es évek külvárosi háziasszonyának tökéletes alakításáért a Távol a mennyországtól című filmben. Másodszor pedig a legjobb női mellékszereplő kategóriában jelölték Az órák című filmben nyújtott boldogtalan kaliforniai háziasszony alakításáért.

Az eredmény:

Moore végül sajnos üres kézzel távozott a gáláról. A legjobb női főszereplő Oscar-díjára Nicole Kidman egyértelmű favorit volt, nemcsak egy ikonikusabb figurát alakított -Virginia Woolf angol írónőt–, hanem ezzel az alkotással karrierje legjobb teljesítményét is nyújtotta. A legjobb női mellékszereplőnek járó trófeát könnyen megkaphatta volna bárki, hiszen a kategóriára csupa elismert színész volt esélyes, mint Kathy Bates, Queen Latifah, vagy Meryl Streep, akik mind abban reménykedtek, hogy közülük kapja meg valaki a díjat, ám végül Catherine Zeta-Jones lett a szerencsés a Chicago-ban nyújtott alakításáért.

5. Jessica Lange

Frances (legjobb színésznő) és az Aranyoskám (legjobb női mellékszereplő) 1982-ben.

Jessica Lange a közelmúltban bejelentette, hogy már a nyugdíjba vonulásán gondolkodik, mivel az iparág a kreativitás helyett már a minél magasabb profitot tartja szem előtt, amivel Jessica érthető módon nem ért egyet. Ha a színésznő tényleg visszavonul, az egy szomorú döntés lenne, tekintve a hatalmas hozzájárulását a színészet világához. Lange egyike annak a 24 személynek, aki megkapta a színészi hármas koronát (Emmy, Oscar és Tony), és a Dorothy Chandler pavilonban tartott 55. Oscar-díjátadón két Oscar-díjra is esélyes volt. Lange-t a legjobb színésznőnek jelölték a ’30-as évek ellentmondásos Frances Farmer színésznőjének megformálásáért a Frances című filmben, és a legjobb női mellékszereplő kategóriában egy másik (fiktív) színésznő alakításáért az Aranyoskám-ban.

Az eredmény:

Lange teljesítménye az Aranyoskám-ban meghozta számára az Oscar-díjat. Ami a legjobb színésznő kategóriát illeti, Lange azt is könnyen megnyerhette volna, ha a legendás Meryl Streep nem nyújt egy kicsit jobb és érzelmesebb teljesítményt a lengyel bevándorló Zofia „Sophie” Zawistowski szerepében a Sophie választása-ban.

4. Barry Fitzgerald

A magam útját járom (legjobb színész és legjobb férfi mellékszereplő) 1944-ben.

Barry Fitzgerald esete miatt az Akadémia új szabályt vezetett be, amely megakadályozta, hogy a színészeket két színészi díjra jelöljenek ugyanarra a filmre. A 17. Oscar-díjátadón, amelyet a Grautman’s Chinese Centre-ben, Fitzgeraldban tartottak, Fitzgerlad alig várta, hogy elnyerje a legjobb színész és a legjobb férfi mellékszereplő díját A magam útját járom című filmben nyújtott konzervatív prédikátor megformálásáért.

Az eredmény:

Fitzgeraldnak elég furcsa lett volna mindkét Oscar-t megnyernie, így csak a legjobb férfi mellékszereplő díját kaphatta meg, amit egy golfbaleset során össze is tört. Kettős jelölése valóban méltánytalan volt más színészekkel szemben, akik akkoriban erőteljes munkát nyújtottak, ezért a szabálymódosításnak meg kellett történnie. Ennek ellenére tagadhatatlan, hogy Fitzgerald rengeteg munkát ölt abba a filmbe.

1 2 3