TOPLISTA: A legjobb életrajzi filmek, amiket mindenképpen látnod kell

  • 2 év ago
  • 9459 Views
  • 4 6
TOPLISTA: A legjobb életrajzi filmek, amiket mindenképpen látnod kell

„Életrajz? Kizárt!” Valamiért az emberben az a tévképzet él, hogy az életrajzi filmek és regények hosszúak, unalmasak, éppen ezért nagy ívben kerülendőek. Ha azonban sikerül levetkőznünk a valóban megtörtént események rovására fenntartott előítéletünket, meglepő mértékben élvezni fogjuk az erőskezű politikusnő, a halált megvető bátorságú számítógépes szakember, vagy akár a dadogó király küzdelmes életét is.

5) Snowden /2016/

Snowden /2016/

Edward Snowden (Joseph Goron-Lewitt) azon kevesek közé tartozik, aki számítógépes szakemberként belelát az amerikai hírszerzés titkos műveleteibe. Azt azonban még mondhatni senki sem merte megtenni, hogy az ott elkövetett súlyos visszaélésekről bizonyítékot szerezzen az áthatolhatatlan biztonsági rendszeren keresztül, és kiszivárogtassa az információkat. Snowden egész karrierje, kényelmes amerikai élete egy csapásra véget ér az emberfeletti bátorságot igénylő leleplezés jóvoltából.

6) A zongorista /The Pianist, 2002/

A zongorista /The Pianist, 2002/

Wladyslaw Szpilman (Adrien Brody) jóvágású lengyel zongorista. Családja zsidó származása miatt azonban nem sok lehetősége van kibontakoztatni tehetségét a német megszállás után. A film döbbenetesen valósághűen mutatja be a gettók bűzös, halállal fenyegető, kimondhatatlan borzalmát, az elválás és soha vissza nem térés szörnyű fájdalmát, az állandó halálfélelmet, és azt a megrökönyödést, amit a gettóból kilépve Szpilman megtapasztal: a friss, illatos, színes, üde látványt, mely a felszín alatt ugyanúgy feszültségekkel teli, ahol nem sok esélye van egy legyengült zsidónak a túlélésre.

1 2 3 4