TOPLISTA: A legjobb életrajzi filmek, amiket mindenképpen látnod kell

  • 3 év ago
  • 9483 Views
  • 4 6
TOPLISTA: A legjobb életrajzi filmek, amiket mindenképpen látnod kell

„Életrajz? Kizárt!” Valamiért az emberben az a tévképzet él, hogy az életrajzi filmek és regények hosszúak, unalmasak, éppen ezért nagy ívben kerülendőek. Ha azonban sikerül levetkőznünk a valóban megtörtént események rovására fenntartott előítéletünket, meglepő mértékben élvezni fogjuk az erőskezű politikusnő, a halált megvető bátorságú számítógépes szakember, vagy akár a dadogó király küzdelmes életét is.

Jöjjön nyolc megható, elgondolkodtató vagy éppen lélegzetelállítóan izgalmas igaz történet.

1) Schindler listája /Schindler’s List, 1993/

Schindler listája /Schindler’s List, 1993/

„Én csak parancsot teljesítettem”- hallhatta bárki megrökönyödve a bíróságon a magas rangú náci tisztek szájából elhangzó kifogást több millió ártatlan ember meggyilkolása ellen. Vajon mi lenne a helyzet akkor, ha a náci Oskar Schindler (Liam Neeson) kerülne oda, aki szintén parancsot teljesített- a lelkiismeretéét. Hitler „végső megoldása” ellenére látszólagosan működtetett gyárakban dolgoztatni több ezer zsidó embert, kimentve őket a halál torkából- nos, nem sok mindenkinek lenne mersze ehhez, főként egy olyan a sötét korszakban.

2) A lehetetlen /Lo imposible, 2012/

A lehetetlen /Lo imposible, 2012/

Henry (Ewan McGregor), Maria (Naomi Watts) és három csemetéjük felhőtlen thailandi nyaralása egy pillanat alatt rémálommá válik a szökőár miatt. Vajon lehetséges a felébredés? Vajon a család minden tagja egymásra talál, mint a mesékben? Az igaz történetekből különösen nehéz filmet készíteni, hiszen még az eredeti sztorihoz legvérmesebben ragaszkodó rendezőnél is becsúszhat egy kevés fikció. Ebben a filmben azonban nemigen volt lehetősége Juan Antonio Bayona-nak bármiféle változtatásra: a szörnyűségeket átélt Bennett család minden apró mozzanatot a megtörténteknek megfelelően kívánt megörökíteni, ami egy-két apró részlettől eltekintve megvalósult.

1 2 3 4