15 filozofikus film a 21. századból, amit vétek lenne kihagyni

  • 3 év ago
  • 6648 Views
  • 0 2
15 filozofikus film a 21. századból, amit vétek lenne kihagyni

A filmnek vége és a záró akkordok peregnek végig a fekete filmvásznon. Valaki, aki melletted ült, feláll, valaki a kijárat felé veszi az irányt, miközben magában motyog. Te…te csak ülsz és bámulod a képernyőt. Egy óriási káosz van a fejedben, a gondolatok, a képek, mondatrészletek ott kavarognak a kobakodban. Igen, ezekkel lehet talán kifejezni a következő produkciókat. Az utóízük furcsa, de mégis csodálatos.

Itt van tehát egy lista, amelyben benne van az általunk 15 legjobbnak vélt filozofikus film.

1. Rekviem egy álomért (Requiem for a Dream, 2000)

Rekviem egy álomért (Requiem for a Dream, 2000)

Harry (Jared Leto) kedvenc elfoglaltsága, hogy barátjával, Tyrone-nal (Marlon Wayans) és szerelmével, Marionnal (Jennifer Connelly) tölti idejét. Mindhárman heroinfüggők, életüket egyedül a kábítószer határozza meg. Eközben Harry anyja,  Sara (Ellen Burstyn) egy egyszerű háziasszony, arról álmodozik, hogy bekerül a tévébe, ezért drasztikus fogyókúrába kezd, nem sejtve, hogy a tabletták függővé teszik. A négyszereplős dráma középpontjában a függőség áll, amitől szabadulni csak olyan áron lehet, amit nem biztos, hogy érdemes megfizetni.

2. Csillagok között (Interstellar, 2014)

Csillagok között (Interstellar, 2014)

A Föld órája a végéhez közeledik, az emberiség lassan feléli minden tartalékát. A civilizációnak fel kell készülnie a pusztulásra. Azonban nem mindenki hajlandó belenyugodni a helyzetbe. Egy csapat felfedező (Matthew McConaugheyAnne HathawayWes Bentley) elindul minden idők legkockázatosabb útjára, hogy elérve a galaxis határát ráleljenek a válaszra: lehet jövője az emberiségnek a csillagok között?

3. Családi kötelékek (Yi Yi, 2000)

Családi kötelékek (Yi Yi, 2000)

Egy tajvani család életével ismerkedhetünk meg: férj, feleség, gyerekek, nagymama. Minden összedőlni látszik, amikor a nagymama agyvérzéssel kórházba kerül, a feleség depressziós lesz, a férj pedig találkozik ifjúkora nagy szerelmével. A család kamaszlánya szerelem után sóvárog, de nem tudja még kivel élje át; a kisfiú pedig a fényképezésbe menekül.

4. Az ember, aki ott se volt (The Man Who Wasn’t There, 2001)

Az ember, aki ott se volt (The Man Who Wasn’t There, 2001)

Egy kisvárosban Észak-Kaliforniában, 1949-ben Ed egyhangú életét éli feleségével. Egy borbélyüzletben dolgozik sógorával, de élete meglehetősen boldogtalan. Mikor megsejti, hogy felesége megcsalja őt a főnökével, úgy dönt, ideje valami újat csinálni, és megzsarolja a férfit. Cselekedete azonban nem várt eseménysorozatot indít el, amely halálesetekhez, gyilkosságokhoz vezet.

5. Mr. Nobody (2009)

Mr. Nobody (2009)

Döntéseink még a távoli jövőben is kihathatnak életünkre. Nemo Nobody (Jared Leto) mindezt saját magán tapasztalja meg. Életét nyugodtan éli feleségével és három gyerekével, ám egy nap arra ébred, hogy 120 éves öregember 2092-ben, egy olyan jövőben, ahol lehetségessé vált a sejtek mesterséges megújítása, és az emberiség halhatatlanná vált. Az utolsó halandóként Mr. Nobody arra keresi a választ, vajon azt az életet élte-e, amit élni szeretett volna.

1 2 3