10 tény a filmes ételekről, amelyeket csak az igazi rajongók tudnak

  • 11 hónap ago
  • 3185 Views
  • 0 0
10 tény a filmes ételekről, amelyeket csak az igazi rajongók tudnak

Következő cikkünkben 10 ismeretlen tényt gyűjtöttünk össze a nagy képernyőn látható ételekről.

1) Az ételeket magasan képzett szakemberek készítik.

10 tény a filmes ételekről, amelyeket csak az igazi rajongók tudnak

A filmes kulináris stylistok feladata nem csak a főzés, hanem az is, hogy az ételek valósághűek legyenek a felvételeken, valamint ehetőek legyenek, és kibírják a forgatás követelményeit (időtartam, időjárás, hőmérséklet stb.). Természetesen mindezen túlmenően az ételnek ízletesnek is kell lennie.

Mindezek miatt a kulináris stylistoknak nemcsak kiterjedt kulináris képzésre van szükségük, hanem a táplálkozás és a legmodernebb főzési technikák ismeretére is, mint például a molekuláris gasztronómia, az a tudomány, amely azt vizsgálja, hogy az összetevők milyen átalakuláson mennek keresztül az elkészítés során.

2) Minden étel előzetes kutatást igényel.

10 tény a filmes ételekről, amelyeket csak az igazi rajongók tudnak

A stylistokat nem csak arról kell előre tájékoztatni, hogy mit kell elkészíteniük, hanem arról is, hogy milyen egyéb tényezők befolyásolhatják az ételek megjelenését vagy eredményét. Például, ha a filmnek történelmi környezete van, ha fantasy vagy sci-fi, vagy ha az étel hagyományos egy bizonyos földrajzi területen, és az elkészítésének vagy a bemutatásának sajátos módja van, ezeket a dolgokat figyelembe kell venni.

„Kamera előtt mindennek értelme kell, hogy legyen, beleértve az ételeket is” – mondja Marta Cárdenas kulináris stylist. „Művészeti vezetői mentalitásra van szükségünk, megnézünk minden képet, fényképet és régi főzőlapot, hogy ihletet merítsünk.”

3) Nagy mennyiségű ételre van szükség.

10 tény a filmes ételekről, amelyeket csak az igazi rajongók tudnak

Ami a filmezést illeti, minden ételnek több másolata is kell, hogy legyen, arra az esetre, ha egy jelenetet többször fel kéne venni. „Egy hálaadási jelenethez 8–24 pulykára van szükségem, mert minden alkalommal, amikor felvágnak egy pulykát, szükségük van egy újra” – mondja Chris Oliver séf, az amerikai filmek és televíziók egyik leghíresebb étel-stylistja.

Ezenkívül vannak jelenetek, ahol a színészek valójában esznek; ha megesznek egy fél hamburgert, és a jelenetet meg kell ismételni, újra kell kezdeniük egy teljesen új hamburgerrel. A Séf című film forgatásához körülbelül 800 kubai szendvicset kellett elkészíteni. „Enni kell, majd újra kell enni, aztán újra enni kell minden szögből és minden felvételért” – mondja a rendező, Jon Favreau.

1 2 3 4