16 üzenet, amelyek a filmes jelmezekben vannak elrejtve

  • 1 év ago
  • 4008 Views
  • 0 0
16 üzenet, amelyek a filmes jelmezekben vannak elrejtve

Egy nagyszerű film sokféle elemtől függ, hogy új és egyedi világot építsen fel. Az egyik legfontosabb azonban a jelmeztervezés, azonban ezt a tényt még mindig mellőzik, minta valami másodlagos dolog lenne. De egy ügyesen megtervezett jelmez sokkal többet képes elárulni, mint gondolnánk. Például a szereplők lényege, szándékaik, érzelmi állapotuk és még a jövőjük is gyakran már ruházatukon keresztül leolvasható, mielőtt valaha egyetlen szót is kimondanának.

Következő cikkünkben bemutatunk néhány olyan filmes jelmezt, amelyek finomsága és precizitása képes volt olyan mélységet és intenzitást hozni a karakterhez, mint semmi más.

1) Büszkeség és balítélet

16 üzenet, amelyek a filmes jelmezekben vannak elrejtve

Egy történelmi dráma gyakran igényel finomabb részleteket, hogy utaljon arra, amit egyenesen nem lehet elmondani, de ez különösen igaz a Jane Austen híres könyvén alapuló Büszkeség és balítélet című filmre. A társadalmi megszorítások és az osztálykülönbségek ugyanis annak idején nem engedték meg az embereknek, hogy egyszerűen kimondják a merész szerelmi nyilatkozatokat, vagy olyan szenvedélyes szerelmi cselekedeteket mutassanak be, amelyek elárulják a szereplők igazi érzéseit.

Jacquelina Durran jelmeztervezőnek valójában sikerült megtalálni a módját, hogy lassan felfedje Mr. Darcy átalakulását. Olyan finom trükk, hogy észrevétlen maradt, mégis nagyon hatásos volt: Mr. Darcy elveszíti a ruházat rétegeit, ahogy a film előrehalad. Durran elmagyarázta, hogy Mr. Darcy ruházati rétegei miként csökkennek a film folyamán, és az is, hogy ruházatának anyagai lágyabbá válnak, szintén része a karakter átalakulásának. Mr. Darcy elhagyja karakterének merevségét és rugalmatlanságát, és megtanul nyitottabb és alázatosabb magatartást tanúsítani.

2) Mátrix

16 üzenet, amelyek a filmes jelmezekben vannak elrejtve

A futurisztikus jelmezek, amelyeket mindannyian azonosítunk a Mátrixszal, biztosan nem lennének ugyanolyanok, ha a karakterek tipikus napszemüvegeket viselnének. A gyártók tisztában voltak ezzel, ezért Kym Barrett jelmeztervező szerint különös figyelmet fordítottak arra, hogy az összes napszemüveg egyedivé és egyedi gyártmányúvá váljon, mivel az egyes karakterek egyediségét tükrözik. Ahogy el lehet képzelni, ezért vetették el nagyon gyorsan azt az ötletet, hogy egy szokásos üzletben vásárolják meg őket, ami a filmkészítők eredeti gondolata volt.

3) Doktor Szöszi

16 üzenet, amelyek a filmes jelmezekben vannak elrejtve

Ha Elle Woodsra gondolsz, valószínűleg energikus, lendületes és határozott leendő ügyvédként gondolsz rá, aki mindannyiunkat elkápráztatott feltűnő ruháival és pozitív személyiségével. Nos, ebben nagy szerepet játszott Sophie de Rakoff jelmeztervező. Gondosan megtervezett színpalettákat és finom frizuraváltoztatásokat használt, hogy feltárja Elle karakterének mélységeit és ellentmondásait.

Például Elle ruhái a film során megváltoznak. Valószínűleg észrevette, hogy az extravagáns szövetből készült merész, színes ingeket és szoknyákat a valamivel józanabb színű, melegebb textíliák cserélik le. A haja is változik ezekből a bőséges fürtökből egyenes és visszahúzott lófarokká. A film egy ikonikus végső ruhával zárul, amely tükrözi érzelmi állapotát. Ezek azt is mutatják, hogy változik a gondolkodásmódja az iskolában elfoglalt helyével és a jövőbeni jogi karrierjével kapcsolatban, és végül megmutatják az önbizalmát és képességét arra, hogy elérje céljait, miközben továbbra is önmaga marad.

4) Az ördög Pradát visel

16 üzenet, amelyek a filmes jelmezekben vannak elrejtve

A jelmeztervező Patricia Field elismert a saját területén, különösen a Szex és New York-ban nyújtott munkája miatt. Kiváló munkát végzett az egyes karakterek személyiségének kiemelésével egyedi stílusuk révén, és ugyanezt tette Az ördög Pradát visel című filmben. A film minden főszereplője a karakteréhez illő tervezői darabokat visel. Például Andy főleg Chanelt, Vivienne Westwoodot visel, és Miranda természetesen a Pradát, amelyre a cím is utal.

16 üzenet, amelyek a filmes jelmezekben vannak elrejtve

De ennél többről van szó. A rajongók észrevették, hogy Andy és Miranda sziluettjei meglehetősen hasonlóak bizonyos olyan jelenetekben, amelyek a divatvilág szemléletét mutatják. Bizonyos értelemben ezek kritikusak, hiszen látszólag azt jelzik, hogy Andy olyan élet felé tart, amelyhez Miranda munkamániás gondolkodásmódja vezetett.

1 2 3 4