8 egészségügyi vizsgálat, amit akár mi is elvégezhetünk magunkon

  • 2 év ago
  • 12482 Views
  • 1 0
8 egészségügyi vizsgálat, amit akár mi is elvégezhetünk magunkon

Ha igazán egészségtudatosan szeretnénk élni és biztonságban kívánjuk tudni szervezetünket, nem árt évente egyszer, egy teljes orvosi szűrővizsgálatot végeztetni. Két ilyen ellenőrzés között azonban nem elvetendő otthon is néha megvizsgálnunk magunkat, hogy minden rendben van-e.

Az alábbi, önmagunkon is egyszerűen elvégezhető egészségügyi tesztek ebben lesznek hasznunkra, segítségükkel ugyanis orvos bevonása nélkül is megállapíthatjuk magunkon a leggyakoribb és legsúlyosabb betegségek korai tüneteit.

1. Szív- és tüdőbetegségek

Hajlítsd be a mindkét mutatóujjadat úgy, hogy ‘J’ alakot formázzanak, majd nyomd egymásnak a körmeidet. Amennyiben egy apró szünetet észlelsz a körmeid köz, minden a lehető legnagyobb rendben van.

Nincs rés a körmeid közt? Ez több, fontos dologra is fényt deríthet. A körmök színének, struktúrájának és formájának alapján lehet szó szív-, máj- és tüdőbetegségekről is. Az egyik lehetséges magyarázat a körmök közötti szünet hiányára a köröm vastagságának megváltozása, mely a vér oxigénhiánya miatt léphet fel. Ha ilyet tapasztalsz ajánlatos azonnal orvoshoz fordulni.

2. Stroke és demencia

Ehhez az önvizsgálati teszthez csupán egy stopperórára lesz szükséged. Emeld fel az egyik lábadat úgy, hogy a combod párhuzamos legyen a talajjal és kezd el mérni az időt. 20 másodpercen keresztül vagy annál tovább voltál képes tartani? Szuper: nagy eséllyel nem áll fenn stroke és/vagy korai demencia veszélye. Ellenkező esetben azonban a túlzott egyensúlyzavar egyértelműen az agyi érrendszer nem megfelelő állapotára utalhat.

1 2 3 4