Pierre Brice volt a legendás Winnetou – Mi történt vele a filmek után?

  • 3 hónap ago
  • 988 Views
  • 0 0
Pierre Brice volt a legendás Winnetou - Mi történt vele a filmek után?

Pierre-Louis Le Bris (1929. február 6. – 2015. június 6.), ismertebb nevén Pierre Brice francia színész volt, aki leginkább a Karl May regényei alapján készült német filmekben a fiktív apacs-főnök, Winnetou megformálásáról ismert.

A francia színész az 1960-as években vált ismertté az apacs indián szerepében. Pedig Brice távol állt az indiánoktól: báró Pierre Louis le Bris néven jött a világra egy régi francia nemesi család sarjaként. Eléggé kalandos volt az élete: 19 évesen önkéntes volt az indokínai háborúban, később ejtőernyősként vett részt az algériai háborúban.

Pierre Brice volt a legendás Winnetou - Mi történt vele a filmek után?

A legendás páros, Winnetou és Old Surehand

Otthon, Franciaországban modellkedett, majd táncosként lépett fel, színészi karrierjét – véleménye szerint – barátja, Alain Delon hátráltatta, mert Delon akkoriban már befutott és körülrajongott színész volt, míg ő csak kezdő. Ezért egy ideig Olaszországban és Spanyolországban forgatott, harmadrendű filmekben szerepelt, mígnem Németországban Horst Wendlandt felfedezte benne az apacsok törzsfőnökét.

„Vendégként vettem részt egy német filmbálon”

– emlékezett Brice egy interjúban.

„Átellenben ült egy férfi, aki állandóan engem bámult. Azt gondoltam, meleg lehet. Később derült ki, hogy ő Horst Wendlandt producer, aki a híres indián törzsfőnök megszemélyesítőjét kereste.”

francia színész soha azelőtt nem hallott Winnetouról.

Pierre Brice volt a legendás Winnetou - Mi történt vele a filmek után?

Pierre Brice a feleségével

1962-től 1968-ig összesen 11 Winnetou-filmben játszott, melyek közül egyértelműen az Ezüst tó kincse volt a legjobb. Franciaországban szinte elfelejtették őt, Németországban azonban óriási népszerűségnek örvendett, 1990-ig hű maradt Winnetouhoz, akit a sauerlandi Karl May-játékokon is ő testesített meg. Itt már persze nem szinkronizálhatták a hangját, ám a német közönség hamar megszokta a francia akcentussal németül beszélő apacsot.

Később tévésorozatokban vállalt vendégszerepeket, 2004-ben megjelentette önéletrajzi könyvét, ám legnagyobb sikerét az új évezredben UNICEF-nagykövetként könyvelhette el. Pierre Brice, aki lelkes hobbiszakács volt, haláláig Párizs melletti birtokán élt feleségével.

A 10 legjobb indiános film, amit vétek lenne kihagyni

(Via ujszo.com)