10 film, ami tönkretette főszereplője karrierjét

  • 4 hónap ago
  • 12432 Views
  • 0 1
10 film, ami tönkretette főszereplője karrierjét

Egy óriási bukás, rossz szerepválasztás képes tönkretenni egy sikeres színész karrierjét. Természetesen a listánkban szereplő színészeknek voltak még az adott film után is próbálkozásaik, de igazán kiugró szerepet azóta se tudtak elvállalni.

4) Ioan Gruffudd – A Fantasztikus Négyes-filmek

10 film, ami tönkretette főszereplője karrierjét

A Fantasztikus Négyesben való szereplés eddig egyetlenegy színésznek sem segítette a karrierjét. Legyen szó akár a 2005-ös filmről és annak folytatásáról, vagy a három évvel ezelőtti rettenetről. Ezt a saját bőrén tapasztalhatta Ioan Gruffudd, aki egész ígéretes karriert tudhatott magáénak, amíg nem döntött úgy, hogy elvállalja Reed Richards szerepét. 2005 előtt a színész többek között feltűnt James Cameron Titanicjában és a Ridley Scott-féle A Sólyom végveszélyben-ben, illetve Lancelotot alakította a Clive Owen nevével fémjelzett Arthur királyban.

Az anyagilag sikeres, de a kritikusok által lesajnált A Fantasztikus Négyes, és az egyenesen gyűlölt A Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazó óta viszont már leginkább csak sorozatokban láthattuk, nem túl emlékezetes szerepekben. Nem biztos, hogy a szuperhős-szerep törte meg a színész pályafutását – lehet, hogy a megjegyezhetetlen neve az oka -, de segíteni biztosan nem segített rajta. Amúgy úgy kell ejteni, hogy „joán grifidd”.

5) Kevin Costner – Waterworld

10 film, ami tönkretette főszereplője karrierjét

Costner a 80-as évek végén már jól jövedelmező név volt, ám az 1990-es Farkasokkal táncoló után gyakorlatilag bármit megtehetett. És meg is tette: a Waterworld a klasszikus posztapokaliptikus Mad Max-receptet ültette át vízre. És még csak nem is stúdióban forgatták, építették fel a hatalmas, káprázatos díszleteket és járműveket, hanem a Csendes-óceánon, Hawaii partjaihoz közel. Vízen forgatni pedig mérhetetlenül drága: 175 millió dollárba került – 1995-ben! Akkoriban ez volt minden idők legdrágább filmje. Ugyanakkor a munkát a helyszín mellett jócskán nehezítette a szeszélyes időjárás, egy hurrikán, ami díszleteket rombolt le, és Costner gyakorlatilag átvette az irányítást a hivatalos rendezőtől, Kevin Reynoldstól, ez pedig további feszültségeket szült.

És ugyan a film korrekt bevételt hozott a maga 264 millió dollárjával, a költségvetéshez képest szerény hasznot jelentett, így bukásnak könyvelték el. Costner utána még leforgatta másik posztapokaliptikus filmjét, A jövő hírnökét, ami azonban 85 milliós költségvetésének mindössze a negyedét hozta vissza. Az egykori sztár ezután hosszú évekre eltűnt, és felejthető, sikertelen filmek után most épp a Yellowstone című kiváló sorozatban bizonyítja be, hogy ugyan már oda az amerikai hős-imidzse, de színészként talán jobb mint valaha.

6) Helen Slater – Supergirl

10 film, ami tönkretette főszereplője karrierjét

Vannak olyan esetek, amikor nem arról van szó, hogy a szuperhős-szerep tönkreteszi a színész addigi karrierjét, hanem gyakorlatilag megakadályozza abban, hogy egyáltalán legyen karrierje. Az 1984-es Supergirl volt Helen Slater első komolyabb szerepe, és sajnos csúnyán beletört a bicskája. Hatalmas kritikai és anyagi bukás lett a film, és bár Slater folytatta a színészkedést, sosem sikerült hollywoodi sztárrá válnia.

A színésznő mindenesetre nem tagadja meg a múltját, és Brandon Routh-hoz hasonlóan ő is az Arrowverse-ben talált menedéket: a Supergirl-sorozatban ő alakítja a címszereplő nevelőanyját. Igazán elegáns módja ez annak, hogy felvállalja a saját bukását, és a stafétabotot átadva jelképesen egyengesse az új Supergirl, Melissa Benoist útját.

1 2 3 4