10 gyermekszínész, akiket azelőtt jelöltek Oscar-díjra, mielőtt felnőttek

  • 11 hónap ago
  • 1365 Views
  • 0 0
10 gyermekszínész, akiket azelőtt jelöltek Oscar-díjra, mielőtt felnőttek

Vessünk egy pillantást azokra a gyermekszínészekre, akiket még felnőttkoruk előtt jelöltek Oscar-díjra. Minden szakma megköveteli, hogy az ember rendelkezzen bizonyos készségekkel és elkötelezettséggel. Minden munka vár valamit az embertől. Ugyanez vonatkozik a színészetre is. A színészet megköveteli, hogy egy személy teljesen átalakuljon az általa ábrázolt karakterré, és meg tudja győzni a közönséget arról, hogy azt a bizonyos karaktert a lehető leghitelesebben tudja eljátszani. 

Sok tehetséges gyerekszínész volt az évek során, akik képesek voltak meggyőzően elsajátítani valaki mást. Néhányan annyira meggyőzőek voltak, hogy díjjelöléseket és elismeréseket is kaptak. Vessünk egy pillantást a gyermekszínészekre, akiket még felnőttkoruk előtt jelöltek Oscar-díjra.

10. Justin Henry – Kramer kontra Kramer (1979)

10 gyermekszínész, akiket azelőtt jelöltek Oscar-díjra, mielőtt felnőttek

Dustin Hoffman már ismertté vált Hollywoodban, mire ez a film megjelent, Meryl Streep pedig olyan filmekkel kezdte megalapozni státuszát, mint például A szarvasvadász. A Kramer kontra Kramer egy házaspár körül forog, akik a fiuk, Billy (Henry) felügyeleti joga miatt harcolnak. Justin Henryt mindössze nyolc évesen jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában olyanokkal szemben, mint Robert Duvall, Frederic Forrest, Mickey Rooney és Melvyn Douglas, akik abban az évben végül haza is vihették a díjat. Henry továbbra is a legfiatalabb színész, akit valaha jelöltek a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díjra.

9. Jackie Cooper – Skippy (1931)

10 gyermekszínész, akiket azelőtt jelöltek Oscar-díjra, mielőtt felnőttek

A Skippy című filmben egy gazdag orvos huncut fiaként kapott szerepéért Jackie Cooper a valaha volt legfiatalabb személy, akit a legjobb színész díjra jelöltek. Fredrich March, Richard Dix, Adolphe Menjoy és Lionel Barrymore ellen kellett felvennie a versenyt, akik aznap este vitték haza a szobrot az Egy szabad lélek című film kapcsán. Annak ellenére, hogy Jackie nem nyert azon az estén, ez még mindig nagy teljesítmény annak, aki akkor még csak kilenc éves volt.

8. Tatum O’Neal – Papírhold

10 gyermekszínész, akiket azelőtt jelöltek Oscar-díjra, mielőtt felnőttek

Tatum O’Neal igazi apjával, Ryan O’Neallal a főszerepben egy Addie Loggins nevű árvát alakított Peter Bogdanovich fekete-fehér vígjátékában, a Papírhold-ban. O’Neal a legfiatalabb Oscar-díjra jelölt színésznőként kapta meg a koronát Mary Badham mellett, és 1974-ben elnyerte a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját. Megverte Linda Blairt az Ördögűző film szereplőjét, Candy Clarkot az American Graffiti szereplőjét, és Sylvia Sidneyt a Nyári kaland, téli álom szereplőjét. Négy évtizedig ő volt a legfiatalabb Oscar-díjas színésznő, aki mindössze 10 évesen vihette haza a díjat, és majdnem 40 évig volt a legfiatalabb Oscar-díjas színésznő, míg 2013-ban nem jelölték ugyanezen díjra a fiatal Quvenzhane Wallist.

7. Mary Badham – Ne bántsátok a feketerigót! (1962)

10 gyermekszínész, akiket azelőtt jelöltek Oscar-díjra, mielőtt felnőttek

Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! című irodalmi remekművét több mint 60 éve kedveli a nagyközönség. Az 1962-es filmadaptáció talán éppolyan kedvelt, mint a regény. Az ikonikus karakter, Scout Finch Mary Badham alakításával mindössze 10 évesen Oscar-jelölést kapott a legjobb női mellékszereplő kategóriában. Több mint egy évtizedig tartotta a valaha volt legfiatalabb színésznő rekordját, amíg Tatum O’Nealt nem jelölték Oscar-ra. Badham díjáért szoros volt a verseny, ugyanis Angela Lansbury, Thelma Ritter és Shirley Knight is a versenyben voltak, ám a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat végül Patty Duke kapta A csodatevő című filmért, ami 1963-ban jelent meg.

1 2 3