8 világhírű fénykép eddig nem ismert története

  • 3 év ago
  • 5829 Views
  • 3 2
8 világhírű fénykép eddig nem ismert története

Az idő megállíthatatlan, a sok-sok évvel ezelőtt készült képek azonban örök érvényűek. Vajon mi állhat a jól ismert fotográfiák hátterében?

1) Albert Einstein portréja

Néhány pillanattal a legendás kép készülte előtt

Azon a bizonyos délutánon Einstein elégedetten ült be a kocsijába a 72. születésnapi partija után. Arthur Sasse merészen odaállt a nyitott ajtóhoz, és engedélyt kért a fotózásra. A tudós megfordult, és kinyújtotta a nyelvét, mely gesztust Sasse-nak sikerült megörökítenie. Az eredeti kép nagyobb, és csak később lett átalakítva portrévá: a fizikust társasága körében kapták lencsevégre. Einstein egyébként szerette ezt a képet, és minden üdvözlőlapjához mellékelte.

2) Ebéd a felhőkarcolók magasságában

Az ikonikus pillanat tizenegy építőmunkást ábrázol, akik az ebédszünetüket töltik, több száz méter magasan. Annak ellenére, hogy valóban munkások voltak, a kép beállított: az épülő Rockefeller Center-t hivatott reklámozni.

3) A Beatles Abbey Road lemezborítója

Azt a képet, ami zenekar 12. albumának borítója lett, nem messze a stúdiótól fotózták. Az utat néhány percre lezárták az esemény kedvéért. Mindeközben egy amerikai turista éppen az út jobb szélén parkoló rendőrrel beszélgetett. Furcsának találta, hogy a négy férfi oda-vissza gyalogol a zebrán, de hamar megfeledkezett a dologról. Egy évvel később aztán döbbenten tapasztalta, hogy ő is rákerült a legendás Beatles lemezborítójára.

4) A japánok feletti győzelem egy neves pillanata a Times Square

Edith Shain, a képen látható fehér ruhás kisasszony elmondása szerint nővérként dolgozott, amikor kikiáltották a második világháború végét és Japán kapitulációját. Éppen kiszállt metróból, és az örömmámorban úszó Times Square felé tartott, amikor egy tengerész megragadta és megcsókolta. Egy fotográfusnak, Alfred Eisenstaedt-nek sikerült a szokatlan pillanatot megörökítenie.

5) Az afgán lány

1984-ben Steve McCurry fotós Afganisztánban utazott, hogy anyagot gyűjtsön a háborúról. Az egyik menekülttáborban feltűnt neki egy 12 éves lány. A faluját nemrég felégették, rengeteg családtagját elveszítette. Több képet is készített róla, de csak otthon vette észre, mennyire megragadó a rémült szempár. 2002-ben megtalálta a lányt a fotóról Afganisztánban. Kiderült, hogy Sharbat Gula a neve, és időközben megnősült.

6) Dali Atomicus

Egy ehhez hasonló képet ma már félóra alatt elő tudnánk állítani Photoshop-pal. Philippe Halsman-nak 1948-ban azonban hat órájába telt, mire „összeállt a kép”. A fotós Salvador Dali barátjaként örömmel támogatta Dali kreatív ötletét. A festőállvány és a kép a plafonra volt felfüggesztve, a széket egy segéd tartotta, Dali és a macskák ugrottak, a víz pedig szétloccsant. Képzeljük el mindezt 28 alkalommal.

7) Marilyn Monroe felröppenő szoknyája

A Hétévi vágyakozás pillanatai rendkívül ismertek. Íme egy kép a legendás Monroe-ról, mely mind közül a legismertebb. Nehéz volt felvenni ezt a jelenetet, mert a színésznő féltékeny férje, Joe DiMaggio fél szemét rajta tartotta, és ingerült volt felesége hiányos öltözéke miatt. Nem sokkal később egyébként elváltak, de a kép örökké megmarad.

8) Vajon hiteles ez a fénykép?

Ha te vagy az egyik legkiválóbb tudós a világon, biztos lehetsz benne, hogy emlegetnek, akár jól áll neked, akár nem.”- így hangzik Einstein 1911-ben elhangzott mondata. Nem ám! Semmi effélét nem mondott, ahogy sohasem biciklizett az atombomba robbanás közelében Nevadában 1962-ben.

21 ember, aki mindent elkövet, hogy hasonlítson példaképére

(Forrás: Brightside)

//Jana//