10 hihetetlen optikai csalódás, amely garantáltan összezavarja az agyadat

  • 3 év ago
  • 19974 Views
  • 3 2
10 hihetetlen optikai csalódás, amely garantáltan összezavarja az agyadat

Mióta csak világ a világ, az emberek keresik a megmagyarázhatatlan, józan ésszel szinte felfoghatatlan jelenségeket. Az optikai illúziók is ezek közé tartoznak, érdekességük pedig, hogy a legtöbbre még mind a mai napig nem létezik tudományos magyarázat, egyszerűen nem lehet meghatározni, hogy miért is látja őket tévesen az agyunk.

4. Zöllner-illúzió

Az érzékcsalódás egyik fajtája a geometriai-optikai csalódás. A Zöllner-illúzió egy klasszikus optikai csalódás, melynek a lényege, hogy a vonalakat, amelyek párhuzamosak, nem párhuzamosnak látjuk.

5. Jastrow-illúzió

A Jastrow-illúziót 1889-ben nevezték el az amerikai tudós, Robert Jastrow után. Érdekessége, hogy az alsó rajz nagyobbnak tűnik, mint a felső, pedig pontosan ugyanakkorák. Azért tűnik a felső kisebbnek, mert az A ábra rövidebb oldala pontosan a B ábra hosszabb oldala mentén fut, ami befolyásolja az észlelésünket.

16 ötletes WC-szimbólum, a 3.-nál ordítva fogsz nevetni 😀

6. Kanizsa-háromszög

A Kanizsa-háromszög egyik magyarázata az evolúciós pszichológián alapszik és a tényen, hogy a túlélés érdekében fontos volt, hogy lássunk formákat és éleket. A perceptuális szervezés gyakorlati alkalmazása, mely értelmet teremt az ingerekből, más jól ismert illúzióknak is az alapelve, beleértve a lehetetlen tárgyakat. Az agyunk értelmet ad az alakoknak és a szimbólumoknak, összetéve őket, mint egy képkirakós játék, megalkotva, ami nincs ott és azt, ami hihető.

1 2 3 4