13 történelmi uralkodó, amelyek történeteiről film készült

  • 1 év ago
  • 5553 Views
  • 1 4
13 történelmi uralkodó, amelyek történeteiről film készült

A történelem folyamán számos olyan uralkodót ismerhettünk meg, akik különböző okok miatt váltak népszerűvé, és sok esetben rossz tulajdonságaiknak is köszönhetően. Ezek az uralkodók túllépték idejüket a műalkotásoknak, a regényeknek, a színháznak, az utóbbi években pedig a mozinak és a televíziónak köszönhetően. Manapság sok híresség büszke arra, hogy e híres uralkodók történeteit életre keltheti a képernyőn, hogy inspirálja a közönséget, hogy többet tudjon meg az emberiség múltjáról.

Következő cikkünkben olyan színészválogatást állítottunk össze, akik történelmi karaktereket játszottak népszerű sorozatokban és filmekben.

1) Emily Blunt mint Viktória brit királynő Az ifjú Viktória királynő című filmben

13 történelmi uralkodó, amelyek történeteiről film készült

Az Egyesült Királyság egyik legkiválóbb és legismertebb uralkodója Viktória királynő volt. Valójában több mint 60 évig maradt a trónon, és az ország történetében a második leghosszabb uralkodással rendelkezik, mióta II. Erzsébet királynő megdöntötte a rekordot. Viktória megpróbálta befolyásolni a kormányzati ügyeket, és a nevét viselő viktoriánus korszakban nemzeti figurává vált.

Történetét és személyét is számos film ábrázolta, köztük a 2009-es megjelenésű Az ifjú Viktória királynő című dráma. A film főszereplője Emily Blunt színésznő, aki a fiatalabb éveiben mutatja be az uralkodónőt. A nap folyamán meg kellett küzdenie édesanyjával és társával, Conroy-jal. Aztán a trónöröklés után találkozik Albert herceggel, akinek csodálkozik iskolai végzettségén és kifinomultságán, ezért elhatározza, hogy feleségül megy hozzá.

2) Joaquin Phoenix mint Commodus római császár a Gladiátor című filmben

13 történelmi uralkodó, amelyek történeteiről film készült

Commodus római császár volt. Leginkább azért vált ismertté, mert ő volt az utolsó dinasztiájában. Korai trónon töltött éveiben meg kellett osztania hatalmát apjával, Marcus Aurelius császárral és filozófussal. Aztán Marcus Aurelius meghalt, és egyedül kezdett uralkodni. De Commodus végül súlyos politikai válságba sodorta a birodalmat. Ismert, hogy gladiátorként vett részt a Colosseumban, ahol Hercules félisten néhány nagyszerű mutatványát is utánozta.

Ezt a szokatlan császárt Joaquin Phoenix színész alakította a Gladiátor című filmben. Ott olyan férfiként ábrázolták, aki bármire képes volt a trón elfoglalására. Bár a karakternek vannak bizonyos cselekedetei, amelyek nem egyeznek a történelmi adatokkal, igaz, hogy egyidejűleg gladiátorként harcolt, miközben a Római Birodalmat irányította.

3) Colin Farrell mint Nagy Sándor a Nagy Sándor, a hódító című filmben

13 történelmi uralkodó, amelyek történeteiről film készült

Nagy Sándor hódításai az ókori világban nagyon inspirálóak és befolyásosak voltak, nemcsak az akkori macedónok számára, hanem az évszázadok során is. Ez a király kiterjeszteni kívánta uralmát a hazáján, Macedónián túl, ezt pedig Görögország összes városállamának egyesítésével kezdte. Ezután Perzsiába, Egyiptomba, Macedóniába is terjeszkedett, míg végül Indiába ért. Célja egy multikulturális birodalom létrehozása volt.

A filmiparban kiemelhetjük a Nagy Sándor, a hódító című filmet, amelyben Colin Farrell színész játszotta az ókor legnagyobb hódítóját. Azonban a filmben volt néhány olyan elem, amely nincs összhangban a történelemmel, például az alexandriai világítótorony és a Nagy Sándor-mozaik, amelyet csak néhány évvel a halála után építettek, illetve készítettek.

4) Leonardo DiCaprio mint XIV. Lajos A vasálarcos című filmben

13 történelmi uralkodó, amelyek történeteiről film készült

XIV. Lajos uralkodása összesen 72 évig és 110 napig tartott. Ez volt a leghosszabb az európai történelemben. 1643-ban Franciaország királyává koronázták, és ismert arról, hogy új politikai rendszert hozott létre: az abszolút monarchiát. Alapvetően minden hatalmat központosított az ország fővárosában, Párizsban, illetve önmagában. A „hivatalban” töltött ideje alatt a „Napkirály” és a „Nagy Lajos” címeket kapta.

A vasálarcos című filmben Leonardo DiCaprio színész játssza ezt a történelmi alakot, aki arról is ismert volt, hogy fényűzően élt és élvezte az élet örömeit, miközben emberei nagy gazdasági válságon mentek keresztül. Ezekkel az eseményekkel párhuzamosan az egykori muskétások találkoznak a börtönbe zárt király ikertestvérével. Együtt igyekeznek kiszabadítani, hogy megdöntsék a zsarnokot. Történelmileg a maszkos fogoly kilétét soha nem bizonyították, bár vannak olyan hipotézisek, amelyek hasonló irányba mutatnak, mint a film cselekménye.

1 2 3 4