10 karaktertípus, amelyeket nők és férfiak egyaránt eljátszottak

  • 2 év ago
  • 3815 Views
  • 1 0
10 karaktertípus, amelyeket nők és férfiak egyaránt eljátszottak

Akárcsak a társadalom általában, a filmvilág is változik az évek során, szélesítve látókörüket és megtörve a sztereotípiákat. A korábban csak férfiak számára írt szerepeket most mindkét nem képviselői játszhatják. Vadnyugati hódítók, katonák, bankárok, sőt háborús robotok is – ezek és sok más kép már elvesztette nemi hajlamait. Azonban még mindig sok vitát folytatnak arról, hogy melyik nem teljesít jobban bizonyos szerepekben.

Mi úgy döntöttünk, hogy felidézzük azokat a karaktertípusokat, amelyeket férfiak és nők egyaránt eljátszottak a filmekben. Hosszan és alaposan átgondoltuk azokat a sajátos vonásokat is, amelyekkel a karakterek rendelkeznek, és vajon kik azok, akik meggyőzőbben játszották szerepüket.

1) Kalandorok

10 karaktertípus, amelyeket nők és férfiak egyaránt eljátszottak

A merész, kockázatos és bájos Indiana Jones a kalandfilmek egyik legfényesebb szereplője és Harrison Ford kultikus szerepe. Ügyesen harcolt minden típusú ellenség ellen, imádnivalóan vigyorgott, és évtizedekig folyamatosan összetörte a női szíveket.

Lara Croft, a karizmatikus régész a PlayStation-ről érkezett a nagy képernyőre. Bár a nézők még mindig azon vitatkoznak, hogy ki testesíti meg jobban – Angelina Jolie vagy Alicia Vikander, maga a karakter nagyon kifejezőnek és inspirálónak bizonyult – okos, atlétikus és mesterien képes megbirkózni a különféle rejtvényekkel és ellenségekkel, akár banditákról, akár mitikus lényekről van szó.

2) Ügyvédek

10 karaktertípus, amelyeket nők és férfiak egyaránt eljátszottak

Számtalan fényes ügyvéd van a mozi világában. Nézzük meg a közelmúltban népszerű, a Briliáns elmék és a “Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot?” című sorozatok főszereplőit. A cselekmény a magabiztos, karizmatikus és cinikus joggyakorlatra összpontosít. Harvey Specter, akit Gabriel Macht alakít, igazi alfa-hím és stílusikon, aki csodálatosan képes bemutatni magát a legjobb fényben.

Annalize Keatingnek (Viola Davis) viszont 2 oldala van: egy erős és önellátó nő karaktere, amelyet megmutat a világnak, és egy kimerült ember, akit leginkább senkinek se mutatna meg. Még ha meglehetősen visszafogottnak is nevezzük Harvey Spectre érzelmeit és mimikáit a filmben, mégis egyetértünk abban, hogy Viola Davisnek minden színben sikerült kibontakoztatnia karaktere belső világát, a nézők pedig teljes mértékben azonosulni tudtak vele.

3) Szívtiprók

10 karaktertípus, amelyeket nők és férfiak egyaránt eljátszottak

A filmes világ sok szívtiprót ismer, de Joey Tribbiani (Jóbarátok) és Barney Stinson (Így jártam anyátokkall) könnyen nevezhető az elmúlt évtizedek fő csábítóinak. Míg azonban Joey főként karizmájával és bájával hódította meg a lányok szívét, Barney alaposabban és ötletesebben közelítette meg az ügyet. Még Cseltár néven is megírta saját útmutatóját.

Ugyanakkor felidézhetünk sok női csábítót is, akiknek a férfiak a lábuk előtt hevertek. Samantha Jones, a Szex és New York sorozat szereplője tökéletes példa. Mindig tudta, mit akar, könnyen elérheti céljait, és képes volt megtalálni a kiutat minden helyzetből. Sigourney Weaver által alakított Max Conners (Szívtiprók) Samantha versenytársának nevezhető. Ügyes csaló volt, aki gazdag, de egyszerű embereket csapdázott a hálójába.

1 2 3 4