Orvosok mondják el, mik a legirreálisabb pillanatok a filmekben

  • 9 hónap ago
  • 5815 Views
  • 0 1
Orvosok mondják el, mik a legirreálisabb pillanatok a filmekben

Sokszor láthattuk már filmekben vagy tévésorozatokban, hogy a defibrillátor hogyan hozza vissza az ember életét. Valaki szíve leáll, majd az orvos azt kiáltja, “Kész!” ezután megsokkolja a páciensét, aki visszatér az életbe. Valójában ez nem így működik és a valóságban egy defibrillátor nem tudná megmenteni azt az embert. Ezen kívül számos olyan dolog van, ami a filmekben működik, az életben sajnos nem.

Cikkünkben összegyűjtöttünk olyan filmes jeleneteket, amelyekben az orvosi intézkedések jól néznek ki, de teljesen irreálisak.

1) Az újraélesztés mindig, és általában elég gyorsan emberi életeket ment.

Orvosok mondják el, mik a legirreálisabb pillanatok a filmekben

Az újraélesztés helyes módja a 30 mellkasi nyomás, majd azt követő 2 belégzés, amíg a mentősök meg nem érkeznek. Az is fontos, hogy 100-120 kompressziót végezz el percenként. Ha az újraélesztést egy orvos csinálja az is előfordulhat, hogy több, mint 30 percen keresztül kell ezt végeznie, mire a személy visszanyeri eszméletét. A tévében az újraélesztés sikeressége körülbelül 70%, miközben a valóságban ez ennél alacsonyabb. Például Az Éhezők Viadala: Futótűz című filmben Peeta kevesebb, mint egy perc alatt felébred és teljesen jól érzi magát, miután Finnick kompressziót végez rajta.

2) Egy defibrillátor bárkit visszahoz az élők közé.

Orvosok mondják el, mik a legirreálisabb pillanatok a filmekben

Ahhoz, hogy egy defibrillátor működni tudjon, kell, hogy legyen egy kis elektromos működés a szívben. Akkor hatékony, ha a szívverés szabálytalan és vissza kell hozni normális ritmusába. A filmekben a defibrillátort általában akkor alkalmazzák, amikor a személynek semmi szívműködése nincs. Ez teljesen rossz, hiszen elektromos működést elkezdeni a szívben nem képes. Valójában épphogy megállítja azt.

3) Az orvosoknak saját fogalmuk van a sterilitásról.

Orvosok mondják el, mik a legirreálisabb pillanatok a filmekben

Egy műtőteremben mindenkinek viselnie kell kesztyűt és maszkot. Miután a kesztyű felkerült már nem veheted le és nem foghatsz meg semmit, még a maszkodat sem. Ha a sebésznek meg kell igazítania a maszkot, vagy orvosi felszereléshez kell nyúlnia, egy másik ember fogja megcsinálni helyette, olyan akin nincs sterilizált kesztyű. A filmekben ezekről a szabályokról általában elfeledkeznek.

Például a Doctor Strange műtési jelenetének elején csak egy ember visel maszkot. Emellett láthatunk egy steril kesztyűt, ami egy nem steril orvosi felszerelést érint, valamint egy segédet, aki egyik kesztyűét leveszi, hogy megigazítsa Doctor Strange szemüvegét. Ezután minden személyt maszkban látunk a szobában, de ezt steril kesztyűkkel kéne megérinteni és felvenni, amit az igazi sebészek soha nem tennének.

1 2 3