A filmtörténelem 5 legdurvább filmes katasztrófája

  • 12 hónap ago
  • 12610 Views
  • 8 7
A filmtörténelem 5 legdurvább filmes katasztrófája

Aki a filmgyártás berkeiben dolgozik az tudhatja, hogy mennyire nehéz szakma. Tele van szenvedéssel, nem várt eseménnyel és megannyi katasztrofális dologgal.

A Szirmai Gergely által vezetett Hollywood Hírügynökség nevű videóblog egyik részén akadt meg a szemünk, amely pontosan ezzel a témával foglalkozik. Alábbi cikkünkben összeállítottunk egy toplistát, amely a filmgyártás legnagyobb katasztrófáiról szól.

5. A maximalista rendező

Hogy mire gondolunk konkrétan? Példának okáért vegyük Stanley Kubrick rendezőt, aki a Jack Nicholson főszereplésével készült Ragyogás egyik el nem feledett jelenetét, mikor Jack csak egy ölelésre vágyik, amikor megy fel a lépcsőn, 127-szer vetette fel. Ez a rekord a “legtöbbször újraforgatott jelenet” kategóriában. Gondoljatok bele, ha csak egy családi képet szeretnétek otthon készíteni és nem sikerült az első kép mert anyuka becsukta a szemét, már a második újrakészítés is sokszor nyűg, nem hogy százszor.

4. Hiányos technológia

A Waterworld – Vízivilág rendezője, Kevin Reynolds gondolta úgy, hogy ő bizony nem fog kényelmes stúdióban forgatni, hanem igenis kiviszi a stábot mindennap a tengerre. Kevin Costner és a többiek bánták. Nem elég, hogy ordítóan sok pénzt buktak, minden egyes nap fel kellett építeni a maketteket és úgy forgatni a produkciót, ugyanis még nem álltak készen 1995-ben azok a technológiák, amikkel sikert tudtak volna elérni. Néhány évet még lehet, hogy várni kellett volna ezzel a filmmel.

3. A rendező durvulása

A tavalyi évben végre megkapta a régóta esedékes Oscar-díjat Leonardo DiCaprio. De milyen áron? Alejandro González Inárritu, A visszatérő rendezője és nem mellékesen szintén arany szobrocskával jutalmazott direktor nem semmi feltételeknek tette ki a stáb tagjait. Volt, hogy mínusz 40 fokban kellett forgatni, aminek köszönhetően többször is összefagyott az optika, illetve mivel a zseniális Inárritu nem szeret két fal között forgatni, ezért a szabad levegőn folyamatosan ki kellett táncolniuk a stábtagoknak a nap elől, hogy ne lógjon bele az árnyékuk a produkcióba. Nem lehetett gyerekmunka, de megérte nekik.

2. A színész meghal

A mára már kultfilmmé váló, 1994-es A holló forgatása közben több nehézséggel is szembe kellett nézni a készítőknek. Brandon Lee az alkotás főszereplője az egyik lövöldözős jelenet közben vesztette életét, amikor is valaki hasba lőtte az egyik “kellékpisztollyal”, ami utólag kiderült, hogy nem játékpisztoly volt. Mivel a produkció forgatásából már nem volt vissza sok, ezért betudták fejezni a forgatást különböző trükkök segítségével. Sajnos a tavalyi évben is történt hasonló eset, annyi különbséggel, hogy a színész nem forgatás közben vesztette életét. Sokan már kitalálhatták, hogy Paul Walker-re gondoltunk, aki egy jótékonysági este után hazafelé menet szenvedett autó balesetet, amit nem élt túl. Nos, a Halálos iramban 7. részéből még bőven volt vissza jelenet amit fel kellett volna venni, de ezt szintén meg tudták oldani az alkotók, köszönhetően a modern technikáknak.

1. Többen is meghalnak

Az 1956-os, The Conqueror című filmhez kötődik egy elképesztő tragédia. A 220 fős stábból 91-en vesztették életüket rákban a forgatás utáni években. Köztük volt a híres neves, Oscar-díjas John Wayneis. Hogy miért fertőződtek meg? Valaki úgy gondolta, hogy a közeli Nevadában végrehajtott atombomba kísérletek mellett forgatni nem okozhat gondot. Sajnos súlyos gondokat okozott.

12 gyereksztár, akit biztosan nem ismernél fel napjainkban

(Forrás: Filmezzünk.hu)