A 10 legjobb film az elmúlt 10 évből

  • 7 év ago
  • 4392 Views
  • 2 2
A 10 legjobb film az elmúlt 10 évből

Mai cikkünkben az elmúlt tíz év Oscar-díjas – a legjobb film kategóriában – alkotásait fogjuk röviden bemutatni kedves olvasóinknak! Szerintetek is ez a 10 legjobb film az elmúlt egy évtizedben?

Melyik produkciónak nem adtatok volna arany szobrocskát? Hozzászólásban várjuk válaszaitokat!

2016 – Holdfény

2016 - Holdfény 

A Holdfény az első film, amelynek teljes szereplőgárdája fekete és elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, és az első LMBT film, amely a legjobb film Oscar-díját megkapta. Az összes korábbi Oscar-díjas alkotás között ennek volt a legkisebb a költségvetése, ugyanakkor Észak-Amerikában a A bombák földjén után a második olyan film, amely a nevezés előtt a legkisebb árbevételt hozta. A forgatókönyvet Tarell Alvin McCraney In Moonlight Black Boys Look Blue című színműve alapján, McCraney és Jenkins közösen írták. A film főszereplői Trevante RhodesAndré HollandJanelle MonáeAshton SandersNaomie Harrisés Mahershala Ali.

2015 – Spotlight – Egy nyomozás részletei

2015 - Spotlight – Egy nyomozás részletei

Az alkotás fő témája a 70-es évektől kezdődő katolikus papok pedofil botránya, amit a katolikus egyház megpróbált a szőnyeg alá seperni. Az ügy után a Boston Globe újság egy speciális csoportja, a Spotlight kezd el nyomozni, hogy kiderítse a teljes igazságot. A végén meg leszel lepve!

2014 – Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)

2014 - Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)

A tavalyelőtti díjazott Birdman egy elképesztő dráma, amiben egy szuperhőst alakító színészből, színházi színésszé vált ember szellemi hanyatlását követhetjük végig. Szó szerint, mert én először láttam olyan filmet, amiben ilyen kevés vágás van. Az ember ahogy nézi a mozit, azt hiszi, hogy a szereplők mögött sétál. Az alkotásban vannak olyan több 10 perces jelenetek, melyek nincsenek megvágva, vagy a vágás rövid szünetét, például egy becsukott ajtó jelenti. Főhősünk lelkét felemésztik azok a külső és belső hangok, melyek, mint színészt pocséknak tartják. Ezt a lelki hanyatlást követhetjük végig ebben a drámában, ami olyan jó film lett, hogy megérdemelten nyerte meg tavaly a legjobb produkciónak járó Oscart!

2013 – 12 év rabszolgaság

2013 - 12 év rabszolgaság

A 12 év rabszolgaságnak már a címéből kiderül, nem arról fog szólni a produkció, hogy mennyire sokat fogunk nevetni a film nézése közben. Ez egy igazán kemény dráma, ami véleményem szerint a rabszolgaságot bármelyik alkotás közül a legmagasabb szinten mutatja be. A történet egy néger hegedűművészről szól, aki két fehér ember hamis ígéretének köszönhetően rabszolgasorsra jut. Ezek után azt a 12 évet nézhetjük végig, amit a főszereplő végtelenül nehéz körülmények között él túl.

2012 – Az Argo-akció

2012 - Az Argo-akció

Ben Afflecket színészként talán mindenki ismeri. De vajon hányan tudják, hogy ő író és rendező is egyben! Ugyan nincs sok alkotása íróként és rendezőként, de ha ő rendez vagy ír egy filmet, akkor az általában csak jó lehet (Good Will HuntingTolvajok városa). Az Argo-akciót ő rendezte és ő is a főszereplője. Azt a CIA technikai műveleti tisztet alakítja, aki 1980-ban az iraki Teheranban történt túszdrámában hat amerikai polgár kiszöktetésére tett kísérletet. Ő és csapata hollywoodi köntösbe öltöztek és azzal az alibivel utaztak Teheranba, hogy egy nagy volumenű sci-fi filmhez keresik a tökéletes forgatási helyszínt. A produkció rendkívül izgalmas és Ben Affleck fantasztikusat alakít rendezőként. Mindenképpen ajánlott, ha még nem láttad!

10 elképesztő filmes baki, amit nem vettél észre az Avatarban

2011 – A némafilmes

2011 - A némafilmes

A némafilmes rendezője nagyon messzire ment vissza az időben az inspiráció szerzés terén. A filmje nemcsak fekete-fehér, de néma is. 2011-ben pedig már meg volt a mikrofon és a színes képet rögzítő kamerák is. Ám ha valaki meg akarja törni a gyorsvonat sebességgel dübörgő, Hollywood lüktető és látvány orientált életét, akkor nem is tehetné meg mással mint egy ilyen alkotással. A történet főszereplője Jean Dujardin ezzel az produkcióval robbantott. Első komolyabb filmbeli szerepéért Oscarral jutalmazták. Nem kétséges, nagyon jól alakítja azt a George Valentin némafilmes hollywoodi sztárt, aki nem törődik a hírrel, hogy a hangosfilm lesz a mozi jövője. Szerelme, Peppy Miller a film elején egy feltörekvő színész volt, de az igazi felemelkedést a legnagyobb sztárok közé a hangosfilm hozta el számára. A kérdés az, hogy vajon Georgenak sikerül-e lépést tartania a változó világgal, vagy ő is a némafilmmel együtt feledésbe merül?

2010 – A király beszéde

2010 - A király beszéde

A 10 legjobb film egyike, A király beszéde VI. György királyról szól, aki II. Erzsébet királynő apja volt. Bátyja lemondása után George foglalta el a trónt, amihez kínos dadogása miatt nem igen volt kedve. Képtelen volt nyilvános beszédet tartani, márpedig az egy királynak rendszeres feladata. Sok eredménytelenül sikeredett beszédterápia után VI. György találkozott Lionel Louge-val, aki nemcsak királya hangját, de bátorságát is visszaszerezte.

2009 – A bombák földjén

2009 - A bombák földjén

Az iraki háború kellős közepén nap mint nap bombákat hatástalanítani nem egy leányálom. William James (Jeremy Renner) bombaspecialista őrmester munkája viszont pontosan ez. Bombákat hatástalanít egy olyan helyen, ahol le kell küzdjék a belső konfliktusokat a társak, mert csak egymásra számíthatnak, ahol szinte mindenki ellenség és másodperceken múlik az életük. William ezen a helyen is összetud barátkozni egy Beckham nevű kisfiúval. Mikor egy a fiúra hasonlító holttestre bukkan, William elkezdi keresni a tetteseket.

2008 – Gettómilliomos

Gettómilliomos

A gettóból származó Jamal Malik 18 éves és az utolsó kérdés választja el az indiai Legyen Ön Is Milliomos! vetélkedő főnyereményétől… Helyes választ adott. De a show után a rendőrök csalás vádjával kihallgatják a fiatal milliomost. Jamal elmeséli hihetetlen élettörténetét és azt, hogy honnan tudta a válaszokat!

2007 – Nem vénnek való vidék

Nem vénnek való vidék

Llewelyn Moss rábukkan egy teherautóra, amit nem őriz más, mint egy csapat hulla. A teherautóban rengeteg heroin és két millió dollár várja, hogy megtalálója elvigye. Moss elveszi a pénzt és ezzel olyan események sorozatát indítja el, amiben semmi jó sem leledzik. Üldözői őt el, a pénzt pedig vissza akarják kapni és nem hátrálnak meg akkor sem, ha céljuk elérése érdekében ölniük kell. Egy misztikus figura is üldözi őt, aki érme feldobással dönt emberek életéről. Mindennek az öreg Bell seriff kéne megálljt parancsolnia, de a feladat túl nagy falat neki.

10 színész, aki majdnem meghalt a forgatáson

//bengur//