8 művészeti alkotás, mely közel sem tökéletes

  • 7 év ago
  • 3931 Views
  • 3 1
8 művészi alkotás, mely közel sem tökéletes

Tévedni emberi dolog és még a vitathatatlan géniuszok is néha hibákat követnek el. Természetesen maguk az alkotások felbecsülhetetlen értékkel bírnak, azért nem árt tudni, hogy hogyan válhattak volna még tökéletesebbé az alábbi remekművek.

Íme nyolc világhírű művészeti remekmű, mely néhány pontatlanságot tartalmaz. Szándékosan vagy sem, a hibákról a művészek és kritikusaik is eltérően nyilatkoznak. Olvasd el őket, meglepő ismeretekre tehetsz szert.

8) Michelangelo Dávidja

Michelangelo Dávidja

A bibliai történet Dávidja mindössze egy óriási Carrarai márványkőből lett kifaragva. Michelangelo igen aprólékosan kidolgozta, mondhatni anatómiai tökéletességgel a szobrot azonban egy dolgot elvétett. Mégpedig az hogy van egy hiányzó izom a gerinc és a jobb scapula között. A szobrász nem tudta lefejteni a márványblokk hibája miatt.

7) Ivan Aivazovsky: A kilencedik hullám

Ivan Aivazovsky: A kilencedik hullám

A hullámos hullámokat ábrázoló képet a művész a parton festette és úgy vélte a tengeren mindenhol ugyan ilyen formájúak. Azonban a kép hibája épp ebben rejlik, hiszen a mély vízben kúp alakúak a hullámok és csak a sekély part menti vízben hullámosak.

6) Michelangelo: Mózes

Michelangelo: Mózes

Egy bibliai félremagyarázás szerint az Exodus könyvében, Mózesnek szarvai voltak. Azonban a héber karnayim szó nem csak „szarvat” hanem „sugárzást” is jelent. Tehát valójában Mózes fejét sugárzónak írja le, nem pedig olyannak akinek szarvai vannak.

5) Édouard Manet: Bár a Folies-Bergère-ben

Édouard Manet:Bár a Folies-Bergère-ben

Ha alaposan megnézzük a tükröt, észrevehetjük, hogy a tükörkép nem igaz a valósághoz: a palackok a pulton másképpen vannak elhelyezve, és a csapos velünk szembe míg a tükörképe más irányba néz. A művészetben ez gyakran előfordul,de a szakértők nem értenek egyet abban, hogy Manet szándékosan tette.

4) Rembrandt: Az éjszakai óra

Rembrandt: Az éjszakai óra

Ez a festmény tele van megoldatlan rejtvényekkel például sok vita merült fel Frans Banning Cocq kapitány kesztyűjén ugyanis a jobb kezében kesztyűs kézzel egy másik jobb kesztyűt tart. Számos művészettörténész úgy véli, hogy ez a módja annak, hogy a festmény egy kis humorral gazdagodjon. Mások úgy vélik, hogy a kesztyű balkezes, és a kapitány csak a gyűrűsujjal tartja, míg a hüvelykujj a néző felé mutat.

3) Caravaggio: Emmausi vacsora

Caravaggio: Emmausi vacsora

A gondos néző észreveheti, hogy a gyümölcskosár az asztal szélén áll ki, de nem esik le, a fizika törvényei ellenére. A művész vénájú szakemberek viszont észrevehetik, hogy a gyümölcs nem egyezik a szezonnal: a festmény húsvét előestéjét mutatja, az őszi betakarítás előtt. Mindezek a hibák szándékosak: az alma és a szőlő, valamint a kosárban lévő halak alakja, keresztény szimbolizmust és evangélikus utalásokat hordoz.

2) Botticelli: Vénusz születése

Botticelli: Vénusz születése

Bár a reneszánsz művészetet anatómiai pontosság jellemzi, a Botticelli művei eltérnek a realizmustól. A szerelem istennőjének szembetűnő hibái vannak: egy puffadt láb és egy igen hosszú nyak. Az egyik verzió szerint ezek a hibák szándékos kísérletek, mégpedig azért, hogy elkerüljék a tökéletes női test ábrázolását.

1) Rafael: The Sistine Madonna

Rafael: The Sistine Madonna

Első pillantásra azt a benyomást kelti, hogy II. Sixtus pápának hat ujja van a jobb kezén. Gondosabb ellenőrzés után azonban rájössz, hogy amit a hatodik ujjért vettél észre az a tenyér része. Madonna kis lábujjánál is hasonlóak az észrevételek.

(Forrás: Brightside)

//bluegirl//