8 színész, aki a halála után is szerepelt még a filmvásznon

  • 2 év ago
  • 131104 Views
  • 8 10
8 színész, aki még azelőtt meghalt, hogy bemutatták volna élete filmjét

Rengeteg színész van, akit a mai napig körül rajonganak az emberek, annak ellenére, hogy már nincsenek közöttünk. Vannak sztárok, akik olyan hatással voltak a nézőkre filmes karrierjük során, hogy örökre az emlékezetükbe maradnak. Sajnos e filmsztárok többsége még azelőtt meghalt, hogy bemutatták volna életük filmjét.

Alábbi összeállításunkban őket ismerhetitek meg.

1) Bruce Lee, 1940-1973

A sárkány közbelép (1973)

Bruce Lee, 1940-1973

Lee a filmben egy harcművészt alakít, aki a brit titkosszolgálatot segítve részt vesz a drogbáró Han brutális harcművészeti versenyén. A filmben a több mint száz statiszta között a későbbi hongkongi harcművészeti filmek (ekkor még igen fiatal) meghatározó alakjai, Jackie Chan, Yuen Biao és Sammo Hung is szerepelnek. Az All Movie Guide szerint bár Lee egyetlen filmje sem tökéletes, A sárkány közbelép mégis az egyik legnépszerűbb kungfufilm, amit valaha vászonra vittek. A körülbelül 850 ezer dollárnyi költségvetésből készült film világszerte 90 millió dollárt jövedelmezett. Több filmes weboldal is 1973 egyik legjobb filmjeként tartja számon, a Rotten Tomatoes 37 kritikus véleményére alapozva 97%-ra ítélte. Bruce Lee azonban már nem érhette meg a sikert, egy hónappal a hivatalos bemutató előtt, 1973. július 20-án elhunyt.

2) Peter Sellers, 1925-1980

A rózsaszín párduc nyomában (1982)

Peter Sellers, 1925-1980 A rózsaszín párduc nyomában (1982)

Filmes karrierje legismertebb karaktere Jacques Clouseau felügyelő, a Rózsaszín Párduc sorozatban. A filmsorozat hat részében (a Felügyelő életveszélyben is a sorozathoz tartozik) egy ügyetlen, botladozó francia nyomozót alakít, aki bár fogyatékosságával felhívja magára a figyelmet és állandóan bosszantja felettesét, végül mindig megoldja az ügyet. A karaktert Blake Edwards, a filmek rendezője találta ki. A karakter annyira sikeres lett, hogy 2006-ban és 2009-ben Steve Martin újra megformálta. A Rózsaszín Párduc nyomában címet viselő film az emlékére készült. A főcím elején: „Peternek, az egyetlen Clouseau felügyelőnek”. A Peter Sellers által játszott jeleneteket előzőleg felvett, kimaradt jelenetekből válogatták össze.

1 2 3 4