12 film, melyben úgy tűnik, mintha a házasságtörés nem lenne bűn

  • 4 hónap ago
  • 20624 Views
  • 5 5
12 film, melyben úgy tűnik, mintha a házasságtörés nem lenne bűn

Mai felgyorsult világunkban nemcsak a fogyasztás mértéke vagy a művészeti ízlés változott meg gyökeresen, hanem a zsidó-keresztény kultúrkör hatására évszázadokon át fennálló erkölcsi normák is egyre inkább felborulni látszanak. Míg néhány száz éve elképzelhetetlen volt a válás, addig manapság a házasságok csaknem felére ez a sors vár. Míg régebben a szüzesség és az apai áldás hatalmas érték volt, ma már ódivatúnak tekintik azt az embert, aki még tiszteletben tartja ezeket. Ma már a párkapcsolatok zöme élettársi kapcsolat, melyet „könnyebb” felbontani, ha felbukkan egy csinosabb, izmosabb vagy gazdagabb egyén. Ma a szerelem szinte azonossá vált az intim kapcsolattal, ha „kihűlt”, nem a szeretet megújítása, hanem egy újabb alany keresése indul be.

Az itt összeszedett filmek nagy része a házasságtöréstől eljut a tragédiáig, de nem azt érzi utána az ember, hogy ez valamiféle következménye lenne a bűnnek, éppen ellenkezőleg. A feminista üzenet ordít a szegény nők sorsából, akik többre vágytak, mint amit törvényes férjük megadhatna, és valamiért óhatatlanul pozitív színben tűnnek fel, amiért ki mertek törni a „kötelékekből”. Bár gyakran nem vesszük észre, a filmekben úgy kezdődik a románc, hogy volt egyszer egy feleség vagy férj, illetve volt egyszer egy nő vagy férfi, akinek történetesen már van párja…

1) Bovaryné (2014)

Bovaryné (2014)

A Gustave Flaubert azonos című regénye alapján készült film egy unatkozó fiatalasszonnyal, Bovary Emmával (Mia Wasikowska) kezdődik, aki túlfűtött, romantikus könyveken nőtt fel, ami igencsak jó táptalaj egy házasságtörő románchoz. Amikor Emma először megcsalja férjét, még nem is sejti, milyen lejtőn indult el az élete…

2) A nagy Gatsby (2013)

A nagy Gatsby

Ismét egy regény, F. Scott Fitzgerald művének ünnepelt adaptációjáról beszélünk. A titokzatos üzleti mágnás, Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio) mindig is azt a nőt szerette, aki közben hozzáment egy vagyonos férfihoz, Tom Buchanan-hez (Joel Edgerton). Daisy Buchanan (Carey Mulligan) és Gatsby viszonyt kezdenek, ugyanakkor itt a férj sem hűséges, ő is csalja a feleségét. Az extravagáns partik, a képmutatás, a döntésképtelenség már csak hab a tortán.

3) Szerelmünk lapjai (2004)

Szerelmünk lapjai (2004)

Bár Noah (Ryan Gosling) és Allie (Rachel McAdams) esetében történetesen nem házasság, hanem „csupán” jegyesség állt a szerelmesek útjában, ez a film is ideillik a sorba, hiszen nem kis felháborodást keltett néhány évszázada, ha valaki elhalászta a másik menyasszonyát. Itt pontosan ez történik, csak éppen nem a vőlegényt pártoljuk, hanem azt a „szegény” lányt, aki (nem mellesleg nagyon fiatalon) odadobta magát egy férfinak, majd az első szerelem kiújultakor annak rendje és módja szerint ezt megismételte, miközben vőlegénye mit sem sejtett. A szerelem mindenek felett?

1 2 3 4