15 megfejthetetlen és mindenkit foglalkoztató mozis rejtély

  • 6 hónap ago
  • 7600 Views
  • 1 0
15 "megfejthetetlen" és mindenkit foglalkoztató mozis rejtély

A legtöbb rejtélyes elemet tartalmazó filmben a titok mögött meghúzódó igazság kiderül, mielőtt az utolsó filmkockák leperegnek. De ez nem mindig van így, sőt, minden idők legnagyobb mozijai közül jó néhány végződik feloldatlan, szándékosan válasz nélkül hagyott kérdésekkel.

(13) Volt egyszer egy Amerika… – Mi van a ’60-as évek jeleneteivel?

15 "megfejthetetlen" és mindenkit foglalkoztató mozis rejtély

A Volt egyszer egy Amerika… olyan film, mely telis-tele van nehéz kérdésekkel – még az utolsó képkocka is egy fejvakarásra és szemöldökráncolásra késztető talány. Ebben a záró pillanatban Noodles, a gengszter, miután szippant egy slukkot, egyenesen a kamerába pillant homályos tekintettel, miközben az arca széles mosolyra húzódik. Ez első ránézésre nagyon ártalmatlan – csak egy beszívott fickónak tűnik – , sokan ez alapján mégis úgy vélik, hogy ez az egész egy flashback a megelőző, az 1968-ban játszódó jelenet előtti időkből.

Ez érvényessé tenné azt a nagyon is elképzelhető forgatókönyvet, hogy a film egész 60-as években játszódó része gyakorlatilag soha nem történt meg, csupán egy ópiummal táplált hallucináció szüleménye. Nehéz megmondani, de épp ez benne az őrülten briliáns!

(14) Hollywoodi lidércnyomás – A doboz

15 "megfejthetetlen" és mindenkit foglalkoztató mozis rejtély

Egy másik olyan eset, amikor a közönség elől elhallgatják egy láthatatlan tárgy valódi természetét, a Barton Fink / Hollywoodi lidércnyomás szürreális drámájának zárójelenete, melyben a címszereplő a tengerparton ül egy titokzatos dobozzal. Amikor megkérdezik tőle, mi van a dobozban, Fink azt feleli, hogy nemcsak hogy ezt nem tudja, de arról sincs fogalma, kié a láda.

A film kedvelőinek egyik legelterjedtebb elmélete szerint a doboz Fink meggyilkolt szeretője, Audrey fejét rejti. Ebben van némi ráció, tekintve, hogy a fickó, aki átadta neki a dobozt, Meadows, a sorozatgyilkos volt, aki előszeretettel büntette meg áldozatait. Mások egy kevésbé irodalmi, de szimbolikusabb értelmezést támogatnak, és azt állítják, hogy a doboz a sikertelen drámaíró kreatív képességeinek metaforikus megtestesülése.

(15) Dollár-trilógia – Mi az ember neve?

15 "megfejthetetlen" és mindenkit foglalkoztató mozis rejtély

Piszkos Harryn kívül Clint Eastwoodnak talán legismertebb szerepe a név nélküli férfi, a vadnyugati fejvadász és mesterlövész alakja a Dollár-trilógiában. Mindhárom film általában nyíltságra törekszik, egyetlen kulcskivétellel: ahogy a megjelölés is sugallja, soha nem tudjuk meg a név nélküli ember nevét.

Persze, becenevek lépten-nyomon felbukkannak – Joe az Egy maréknyi dollárért című filmben, Manco a Pár dollárral többértben, és a „Blondie” (vagyis: Jó) a Jó, a rossz és a csúfban – de ezek aligha visznek közelebb a megoldáshoz. Mivel Leone régen elhunyt, Eastwood pedig annyira szűkszavú, mint általában, úgy tűnik, semmi esély rá, hogy valaha is választ kapjunk erre a kérdésre – a férfi eredeti nevének felfedése viszont magától értetődően lerombolná a rejtélyes figura alakját övező legendát.

Terence Hill elárulta, hogy melyik a legizgalmasabb filmjelenet, amelyen valaha részt vett

(Forrás: hetediksor.hu)

1 2 3 4