10 értelmezés olyan filmekhez, melyek mondanivalóját kevesen értik meg igazán

  • 3 hónap ago
  • 14457 Views
  • 2 2
10 értelmezés olyan filmekhez, melyek mondanivalóját kevesen értik meg igazán

Vannak olyan filmek, melyek után úgy érezzük, szükség lenne egy olyan filmre is, amelyben elmagyarázzák az eredeti filmben történtek igaz jelentését.

4) Éjszakai ragadozók (2016)

4) Éjszakai ragadozók (2016)

Edward a regénnyel – amit Susannek küldött – áll bosszút az exfeleségén. Számára a felesége és meg nem született gyermeke elvesztése hasonlítható ahhoz a fájdalomhoz, amelyet a főszereplőnek kellett elviselnie. Bizonyos értelemben Susant a regényben szereplő bűnözőkhöz hasonlítja. Természetesen, Edward soha nem is akart elmenni a találkozóra Susannel. Csak bántani akarta őt, és elérni, hogy megbánja döntését. Susan végül megértette mit akart Edward, viszont maradt rá esély, hogy újragondolja életét és elég erős legyen ahhoz, hogy visszatérjen korábbi önmagához.

5) Mementó (2000)

5) Mementó (2000)

A film az egyenlő bosszú elvét mutatja be: „szemet szemért, fogat fogért.” Leonard tragédiája a vezeklés Sammy Jankins-ért. A főszereplő úgy gondolja, hogy a bosszú megszabadítja majd a fájdalomtól, amit felesége elvesztése okozott neki, azonban téved és szenvedése csak egyre rosszabbá válik. De mit tegyen Leonard, ha úgymond „kifut az időből”? Az utolsó jelenetben, amikor látjuk, hogy feleségét karjaiban tartva egy tetoválás jelenik meg a mellkasán a következő felirattal: „megcsináltam”, minden világossá válik: megbékél a tragédiával.

6) Halhatatlan szeretők (2013)

6) Halhatatlan szeretők (2013)

Ennek a filmnek sokféle értelmezése lehetséges. Először „az értelem bánatot szül” probléma jelenik meg: a főszereplők nem csak értelmiségiek, de halhatatlanok is. Egy ilyen kombináció bárkit untathat és a rendező fel is teszi a kérdést: talán a boldogságot nem a mennyiségben, hanem a minőségben kell keresni?  Másodszor, csak az egymás és az élet iránti szeretet tud segíteni nekik abban, hogy képesek legyenek élni az örökkévalóságig.

1 2 3 4