Menü
Join our feeds to automatically receive the latest headlines, news, and information formatted for your club's website or news reader.

10 meglepő dolog, amit nem tudtál az IMAX-ről

  • 5 hónap ago
  • 2013 Views
  • 1 0
10 meglepő dolog, amit nem tudtál az IMAX-ről

Egyre több film készül IMAX formátumban, de még mindig nagyon keveset tudni a speciális technológiáról. Az IMAX egyszerre jelent filmformátumot, mozitermet, vásznat, hangrendszert és különleges eljárások alkalmazásával megalkotott filmképet is.

Legutóbb a mozik kulisszái mögé nézhettünk be, most pedig 10 érdekességről olvashatsz, amit eddig biztosan nem tudtál a technológiáról.

1. Az első állandóan üzemelő IMAX-rendszert Torontóban adták át 1971-ben. A kanadai fejlesztésű filmformátum egyébként az előző évben az osakai világkiállításon mutatkozott be, napjainkra a legelterjedtebb nagyméretű filmformátummá vált.

2. Az IMAX immár két évtizede forradalmasítja a 2D és 3D mozizás élményét. Az IMAX 3D két projektorból álló rendszere egyszerre kettő, különálló képet (egy a jobb és egyet a bal szemnek) vetít a különleges ezüst-borítású és nagymértékben fényvisszaverő vászonra, mely így páratlanul ragyogó és tiszta képet biztosít. A szemüvegek szétválasztják a két képet, így a jobb és a bal szem különböző képet lát. Az emberi agy a két látványt összeilleszti, melyből megszületik a létező legvalóságosabb 3D hatás.

3. Az IMAX élmény meglepően nagy részét a hang adja, melyet lézeres beállítással tesznek olyan pontossá, hogy akár a terem olyan pontjairól is hallhatunk effektusokat, ahol eredetileg nincsenek beépített hangszórók. A szabadalmaztatott hangszóró-rendszer egy átlagos, mozikban használt berendezés hangtartományának 10-szeresét produkálja, így az egészen halk hangoktól a hangosakig, a magasaktól a mélyekig szinte mindent képes megszólaltatni.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük