16 üzenet, amelyek a filmes jelmezekben vannak elrejtve

  • 1 év ago
  • 4003 Views
  • 0 0
16 üzenet, amelyek a filmes jelmezekben vannak elrejtve

Egy nagyszerű film sokféle elemtől függ, hogy új és egyedi világot építsen fel. Az egyik legfontosabb azonban a jelmeztervezés, azonban ezt a tényt még mindig mellőzik, minta valami másodlagos dolog lenne. De egy ügyesen megtervezett jelmez sokkal többet képes elárulni, mint gondolnánk. Például a szereplők lényege, szándékaik, érzelmi állapotuk és még a jövőjük is gyakran már ruházatukon keresztül leolvasható, mielőtt valaha egyetlen szót is kimondanának.

5) Egy hisztérika feljegyzései

16 üzenet, amelyek a filmes jelmezekben vannak elrejtve

Az Egy hisztérika feljegyzései című film visszavezet minket egy nosztalgikus világba, ahol találkozunk Lolával, a kicsit sem tipikus tizenéves lánnyal. Éppen New Yorkból érkezett egy külvárosi laza iskolába. Ott összebarátkozik egy félénk és csendes Ella nevű lánnyal, aki erős hatással van rá. A film előrehaladtával ugyanígy haladnak Lola szerelései is, amelyek megmutatják, hogyan változik a karaktere, miután találkozott Ellával. Az általános, gyerekesen színes ruhák viselésétől kezdve a korához és az alakjához sokkal jobban illő ruházatokig jut.

16 üzenet, amelyek a filmes jelmezekben vannak elrejtve

Van még egy dolog, amit hozzá kell tenni. A film többszöri megnézése után észrevehető egy apró részlet. A jelenetben, ahol Lola a tökéletes ruhát keresve a szekrényében turkál, valójában láthatja azt a ruhát, amelyet Ella fog viselni a koncerten és Stu Wolf exkluzív partiján.

6) Ragadozó madarak

16 üzenet, amelyek a filmes jelmezekben vannak elrejtve

Erin Benach jelmeztervező figyelembe vette a női hősnő tényleges igényeit, valamint azt, hogy ő mit viselne leginkább, ahelyett, hogy egy férfi miben látná legszívesebben. Ezért gyakran láthatja kevésbé szűk nadrágban, kabátban és kiegészítőkben.

A Ragadozó madarakban című filmben Harley Quinn olyan ruhákat visel, amelyek Joker helyett a saját személyiségét képviselik, ahogy azt a klasszikus verziókban szoktuk látni. Még a frizuráját (a copfokat) is a kényelem inspirálta, nem pedig a provokáció. Ez csak néhány elem, amellyel kifejezték, hogy Harley kiszabadult a Jokerrel való kapcsolatából, és inkább önmagára fog koncentrálni.

7) Willy Wonka és a csokoládégyár

16 üzenet, amelyek a filmes jelmezekben vannak elrejtve

Ez az 1971-es klasszikus annyi emléket hagyott hátra számunkra, hogy nehéz kiválasztani, melyik tetszik a legjobban: a Charlie és édesanyja által elénekelt gyönyörű daloktól az érdekes és néha zavaró pillanatokig, vagy amikor Willy Wonka habozik a barátságos és a rémisztő között a gyár alatt turné során.

Azonban éppen ezek a fantasztikus elemek miatt hiányozhatott a film egyik legcsodálatosabb részlete. Wonka jelmezeibe a színész, Gene Wilder személyesen beavatkozott, igyekezett elhatárolódni a könyv szereplőjétől. Kért néhány változtatást az eredeti vázlaton, amely meghatározza Wonka különcségét, mint olyan úriembert, akinek annyi stílusa van, hogy szinte vulgáris preferenciái jó ízlésűek lesznek.

8) Elfújta a szél

16 üzenet, amelyek a filmes jelmezekben vannak elrejtve

Az Elfújta a szél, a történetmesélés klasszikusa, feltűnő és változatos korabeli jelmezekkel, valamint számos olyan elemmel, amelyek kiemelik Scarlett érzelmi állapotát, elszántságát és szándékait. A film áttekintésében a ModernGurlz elmagyarázza Scarlett ruháinak fontosságát. Először is a ruháinak színei a szereplő lényegét és érzéseit hivatottak megmutatni. Gondoljon például arra a zöld ruhára, amely utal a “green with envy”, azaz „zöld az irigységtől” (magyarul sárgul az irigységtől) kifejezésre, hogy valóban megmutassa, hogy irigykedik. Van még egy piros ruha, amelyet azokban a pillanatokban visel, amikor szeretetre vágyik.

Másrészt fontos figyelembe venni az öltözet történelmi kontextusát is. Például Scarlett nem megfelelő ruhát visel arra a napszakra, amikor Ashley-nek kinyilvánítja szerelmét. A filmben azt is láthatja, hogyan változnak azok a sziluettek, amelyek az 1860-as és 1870-es évek között voltak népszerűek, valamint hogyan változik Scarlett anyagi helyzete, amelyek mind a ruhái extravaganciájának szintjén tükröződnek.

1 2 3 4