10 filmes rögtönzés, amire senki nem számított

  • 1 év ago
  • 41247 Views
  • 6 13
10 filmes rögtönzés, amire senki nem számított

A filmezés komoly dolog. Komoly felkészülést, komplett, részletes forgatókönyvet, felkészült színészeket igényel, hogy igazán jó minőségű legyen a végeredmény. Van azonban a filmezésnek egy olyan változója is, ami ezen a szigorú sémán lukat ütve olyat eredményez, amire még a forgatókönyvíró, rendező sem számít.

Ez pedig az improvizáció, aminek köszönhetően gyakran olyan emlékezetes helyzetek és poénok születnek, amiket – ha a közönségnek szerencséje van – benne hagynak a filmben.

1. Annie Hall – a kokainos jelenet

Az Annie Hall forgatókönyve nem is tartalmazta a film egyik legjobb poénját. Abban a jelenetben, ahol Alvy eltüsszenti magát a kokaintól, Woody Allen tényleg hapcizott egyet – előre nem megírt módon – és a rendező kíváncsiságból aztán benne hagyta a jelenetet. A tesztvetítéseken a közönség annyira hangosan nevetett, hogy az utána következő poénokat szinte nem is hallották a nézők. A filmen egyébként látszik, ahogy Diane Keaton is meglepődik, és odakapja az arcához a kezeit.

2. 40 éves szűz – a mellkas gyantázás

A 40 éves szűz egyik legemlékezetesebb jelenete – bizonyára nem csak a közönségnek, hanem Steve Carell számára is – az a bizonyos mellkas-szőrtelenítés. Maga a jelenet természetesen benne volt a forgatókönyvben, azonban a kamera Carell arcát, valódi reakcióit vette fel. A színész ez alkalommal esett túl élete első szőrtelenítésén, és hát egy elég érzékeny területről van szó, nem holmi lábszárról, ami akár sima ügynek is tűnhetne. Itt egy behind-the-scenes felvétel is a jelenetről, ami azt bizonyítja, hogy a színészhaverok és a stábtagok azért elég jól szórakoztak. És mi nem is hibáztatjuk őket ezért.

3. Zoolander, a trendkívüli – Miért a férfi modellek?

Amikor David Duchovny karaktere magyarázza a nemzetközi összeesküvés gyilkossági tervét Ben Stiller karakterének, Derek Zoolandernek, akkor Stiller visszakérdez: „Why male models?” – amivel újra elmagyaráztatná a dolog lényegét. És Stiller megkérdezi másodszor is: ez szimplán azért történt, mert elfelejtette a szövegét. Duchovny viszont tökéletesen reagált a másodszori kérdésre, így a filmkészítők végül benne hagyták a jelenetet.

1 2 3 4