10 fontos dolog a Star Warsról, amit nem biztos, hogy tudtál eddig

  • 1 év ago
  • 15288 Views
  • 0 5
10 fontos dolog a Star Warsról, amit nem biztos, hogy tudtál eddig

1977. május 25-én mutatták be a Csillagok háborúja (Star Wars) című filmet. Bár a 20th Century Fox kockázatot vállalt a forgatással, hiszen a hetvenes évekre úgy látszott, kicsit kifulladnak a science fiction filmek, George Lucas makacsul keresztülvitt projektje kasszasiker lett. Hat évvel később, látva a sikert, biztos ami biztos alapon A jedi visszatér bemutatóját is május 25-re tették. 

Napjainkban a Star Wars adott része minden évben az egyik leginkább várt film a mozikban. Alábbi összeállításunkban betekintünk egy kicsit a kulisszák mögé és olyan érdekességeket tárunk a kedves Olvasók elé, amikről még nem biztos, hogy hallottatok.

1) Többszáz Star Wars témájú novella és regény jelent meg

A jobb vagy rosszabb, ismert vagy ismeretlen sci-fi szerzők vérszemet kaptak a Csillagok háborúja után, és évtizedek óta ontják magukból a folytatásokat és előzményeket. Alan Dean Foster, a Csillagok háborúja regényváltozatának valódi írója és A nyolcadik utas: a Halál című könyv szerzője maga is próbálkozott saját Star Wars sztorival. A Splinter of the Mind’s Eye még A Birodalom visszavág előtt készült, 1978-ban; Leia és Luke kalandozásait meséli el. Itthon magyar nyelven először a Robur magazin közölte folytatásban (A jedi kristály címmel), könyvben pedig Erőpróba címmel adták ki.

2) Magyarországon 1978-ban hallottunk először a messzi, messzi galaxisról

Bár az 1977-es film hazai bemutatójára pár évet várni kellett, 1978-ban a Rakéta regényújság két dupla oldalon számolt be a több Oscar díjat elnyert kasszasikerről. A cikk bevezetője kicsit fanyalgó – nem lehetett még tudni, hogy hivatalosan mit szabad gondolni a filmről – és vannak benne tárgyi tévedések is (John Lucas, See Threepio). Az is világos belőle, hogy a szerző nem látta a filmet, ám akkor is mérföldkő volt a hazai sci-fi történelemben. Mire nálunk műsorra tűzték a mozik, rajongók kisebb hada várta tűkön ülve a Csillagok háborúját. Addig csak a meglehetősen „csináld magad” stílusú Pirx és az Orion űrhajó kissé karót nyelt legénysége szórakoztatta a nagyérdeműt.

3) Nathan Hamillt már gyermekként beszippantotta a tudományos fantasztikum

Mark Hamill fia, az 1981-ben született Nathan hat évesen látta A bolygó neve: Halál című filmet, Star Wars filmek, képregények és rajzfilmek között nőtt fel. Jelenleg grafikusként és játékdesignerként dolgozik, művei sci-fi témájúak.

1 2 3 4