A 15 legizgalmasabb thriller, amit mindenképpen látnod kell

  • 1 év ago
  • 13802 Views
  • 3 1
A 15 legizgalmasabb thriller, amit mindenképpen látnod kell

A thriller elsősorban filmes műfaj, neve az angol „thrill” szóból jön, ami borzongást jelent. Ennek megfelelően az ismeretlentől való félelmet, ezt az archetipikus élményt idézi fel, mely az ősidőktől kezdve hat az emberre. Többnyire igaz a műfaj szereplőire, hogy megéreznek egy bizonyos bajt, ami fenyegeti őket, de sokáig nem szembesülnek azzal – ahogy a néző sem –, ezzel jön létre a kívánt feszültség, izgalom a nézőben.

A következő bejegyzésben a legjobb thriller filmeket vesszük át! Izgalmakra fel! Az alkotások sorrendje kizárólag saját véleményen alapszik.

1. Megérzés (Premonition, 2007)

Megérzés (Premonition, 2007)

Linda Hanson takaros házban él, otthon szerető férje és két csodálatos lánya várja. Élete idilli boldogságban telik – egészen addig a napig, míg meg nem kapja a hírt, hogy férje, Jim autóbaleset áldozata lett. Linda számára ez a legszörnyűbb, amit csak el tud képzelni. Vagy tényleg csak képzeli? Másnap reggel felébredve ugyanis a ház ura nagyon is elevennek tűnik. Az összezavarodott családanya eleinte azt képzeli, a baleset rémálom volt. Aztán újra megtörténik ugyanaz. Az egyik reggel maga mellett találja a sértetlen Jimet, máskor pedig özvegyként ébred.

2. Amnézia (Before I Go to Sleep, 2014)

Amnézia (Before I Go to Sleep, 2014)

Christine (Nicole Kidman) számára minden nap egy új kezdet. Reggelente egy számára ismeretlen férfi (Colin Firth) mellett ébred, aki elmondja a rémült nőnek, hogy egy autóbalesetben olyan sérülést szenvedett, mely miatt minden éjszaka törlődik a memóriája. Azonban a férfi sem tud mindenről, ugyanis titokban egy ideje egy pszichiáter (Mark Strong) kezeli Christine-t. A nő az orvos biztatására videonaplót vezet, melynek köszönhetően lassan talán visszanyerheti emlékező képességét. Christina egyre több részletre kezd el emlékezni, de az ezekből összeálló történet teljesen más, mint amit a férje mond neki.

3. A felejtés bére (Paycheck, 2003)

A felejtés bére (Paycheck, 2003)

A felejtés bére című thriller története szerint Jennings (Ben Affleck) egy kiváló szakember, egy igazi zseni. A feladata, hogy más cégek termékeit szétszedve megfejtse a legújabb technológiákat. Az elmúlt három évben egy cég szolgálatában állt, amely a bevetések után mindig törölte Jennings emlékeit. A három éves szerződésük épp most jár le, a férfi pedig várja a nyolc számjegyű összeget, amivel tartoznak neki, e helyett azonban csak néhány furcsa tárgyat talál a postaládájában, ráadásul valakik el akarják tenni láb alól. Mivel nem emlékszik semmire az elmúlt időszakból, nem is érti, hogy miről van szó. A postaládában talált tárgyak jelenthetik a kulcsot a múlthoz, de az idő szorít, hiszen vadásznak rá.

4. A bárányok hallgatnak (The Silence of the Lambs, 1991)

A bárányok hallgatnak (1991)

Clarice Starling (Jodie Foster) FBI-os karriejébe egy nagy kihívás érkezik, Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) közelébe kell férkőznie, hogy rávegye segítsen megoldani egy ügyet, melyben Dr. Lecter módszereit utánozva „Buffalo Bill” gyilkol. A fiatal levadászott nőket megnyúzza, hogy ruhát készíthessen a bőrükből magának. A meggyilkolt nők torkában pedig  az átváltozás jelképét, a halálfejes pillangó gubóját hagyta névjegyként. Így kerül a képbe a zseniális pszihopata pszihiáter sorozatgyilkos Dr. Lecter, aki egyedül ismerheti Buffalo Bill titkát.

1 2 3 4