12 időutazós film, amit mindenképpen látnod kell

  • 2 év ago
  • 15508 Views
  • 6 1
12 időutazós film, amit mindenképpen látnod kell

Az időutazás témája mindig is érdekelte a filmeseket, sokszor nem csupán azért, mert ez a téma új lehetőségeket nyitott meg meg a narratív történetvezetésben, hanem azért is, mert az időutazás jelensége számos mély kérdés feltevésére ad lehetőséget, mely nem csak az alkotók fantáziáját dolgoztatja meg, de megköveteli a nézők maradéktalan figyelmét.

5. Terminátor – A halálosztó /The Terminator, 1984/

Terminátor – A halálosztó /The Terminator, 1984/

A jövőben (2029) egy öntudatára ébredt számítógépes rendszer, a Skynet, már szinte az egész emberiséget kiirtotta. Ám egy karizmatikus vezető egyesítette a túlélőket, és megfordították a háború menetét. A Skynet ezért visszaküld a múltba egy Terminátort (Arnold Schwarzenegger), aki azt a feladatot kapja, hogy ölje meg a lázadók vezérének anyját, Sarah Connort (Linda Hamilton), mielőtt még életet adna fiának. Eközben a lázadók is visszaküldik saját harcosukat, Kyle Reese-t (Michael Biehn ), hogy megvédje a nőt.

6. Idétlen időkig /Groundhog Day, 1993/

Idétlen időkig /Groundhog Day, 1993/

Phil Connors (Bill Murray) egy magának való, mogorva, cinikus időjárás bemondó egy pittsburghi tévécsatornánál. Egyik nap azt a feladatot kapja, hogy utazzon el egy pennsylvaniai kisvárosba, Punxsutawney-ba, és stábjával együtt vegyék fel, amint 1993. február 2-án, a tél végén a város híres mormotája előjön odújából. A mormota azonban nem bújik elő, ráadásul havazni kezd. Másnap reggel különös dolog történik: úgy érzi megismétlődik vele az előző nap, sőt a következő nap sem változik, megint minden hajszálra pontosan úgyanúgy történik.  Phil kezd kétségbeesni, orvoshoz, majd pszichiáterhez fordul, végül még öngyilkosságot is megkísérel, de másnap megint ugyanúgy szól a vekker.

7. Jöttünk, láttunk, visszamennénk /Les Visiteurs, 1993/

Jöttünk, láttunk, visszamennénk /Les Visiteurs, 1993/

Az utóbbi évek világszerte legsikeresebb francia vígjátéka ötletes történetet tálal: egy középkori lovag és pajzshordója mai világunkban találják magukat egy szenilis varázsló jóvoltából. Egy lovagnak nem okoznak gondot a sárkányok, bármiféle formát öltsenek is, ezért gyakran kénytelen kivonni kardját gépesített világunkban. Feltalálja magát és családja mai leszármazottait kéri fel segítségül, hogy visszajuthassanak saját korukba. A család persze hitetlenül áll a páncélos szélhámos előd furcsaságai és körmönfont beszédmódja előtt. Nem kevés viszontagság árán sikerül meggyőzni őket és közben görbe tükröt tár elénk túlkomplikált világunkról…

8. Az időutazó felesége /The Time Traveller’s Wife, 2009/

Az időutazó felesége /The Time Traveller’s Wife, 2009/

Henry DeTamble egy ritka genetikai betegségben szenved, melynek tünete, hogy kontrollálhatatlanul oda-vissza utazik az időben, sosem tudja mikor és hova fog kerülni legközelebb. Ilyenkor számára legfontosabb dolog, hogy rátaláljon Clare-re – legyen a lány akár hatéves vagy harminc -, és így is összetartsák furcsa kapcsolatukat.

1 2 3