15 meglepő tény az Oscar-gálákról, amit csak kevesen tudnak

  • 9 hónap ago
  • 6560 Views
  • 1 0
15 meglepő tény az Oscar-gálákról, amit csak kevesen tudnak

Az Academy of Motion Picture Arts and Sciences több, mint 90 éve kitünteti a nagyképernyőn mutatott alkotások kiválóságait. Az évtizedek során az Oscar-gála mind színészek, rendezők, zeneszerzők és egyéb szakemberek munkáit ismerte el. A sokéves létezése során az Academy sokat változott és fejlődött, számos történetet és részletet hátrahagyva, amikre érdemes visszaemlékezni.

13) Cate Blanchett úgy lett Oscar győztes, hogy egy másik Oscar győztest játszott.

15 meglepő tény az Oscar-gálákról, amit csak kevesen tudnak

Cate Blanchett volt az első Színésznő, aki úgy nyerte el az Oscar-díjat, hogy egy másik Oscar-díjas színésznőt játszott. A színésznő Katherine Hepburn személyét alakította Martin Scorsese 2004-es, Aviátor című filmjében. Ahhoz, hogy gyakoroljon szerepére, Blanchett megnézte Hepburn korai filmjeit és tenisz, illetve golf leckéket is vett. Egy énektanárral is együtt dolgozott, hogy elsajátítsa a New England-i magas rangú akcentust, amellyel Hepburn rendelkezett. Blanchett ezenkívül átvette a színésznő sportos járását, utánozta vörös haját és szeplőit is.

14) Az első színesbőrű díjnyertes 1940-ben volt.

15 meglepő tény az Oscar-gálákról, amit csak kevesen tudnak

Az első afrikai-amerikai színész, aki elnyerte az Oscar-díjat Hattie McDaniel volt, aki Legjobb női mellékszereplő kategóriában nyert, 1940-ben, az Elfújta A Szél című filmjének köszönhetően. Akkoriban a ceremóniát az Ambassador Hotelben tartották meg, amelynek szigorú szegregációs politikája megtiltotta, hogy színesbőrű emberek belépjenek az épületbe. A film producere, David O. Selznick erre az alkalomra külön engedélyt kért a színésznő számára, hogy ott lehessen a díjátadón. Valóban megkapta az engedélyt, de nem ülhetett színésztársaival egy asztalnál, hanem végül távol a többiektől, egy kis asztalnál kapott helyet.

15)Envelopegate,” a legemlékezetesebb hiba a díjátadó történelmében

15 meglepő tény az Oscar-gálákról, amit csak kevesen tudnak

Az egyik legemlékezetesebb pillanat a díjátadóról az Envelogate néven ismert hiba. A 2017-es díjátadó során a Legjobb film kategória kihirdetője Warren Beatty és Faye Dunaway volt, akik végül a rossz borítékot kapták kezükbe. A borítékban a Legjobb női főszereplő kategória nyertese, Emma Stone neve állt. Amikor Beatty kinyitotta a borítékot, összezavarodott és megmutatta társának a kártyát. Végül annak a filmnek a címét mondták, amelynek köszönhetően Emma megnyerte a díjat, vagyis a Kaliforniai Álom. A film szereplői és a producerek mind felmentek a színpadra, hogy átvegyék a díjat, de a beszédük alatt az Akadémia produkciós csapata rájött, hogy hiba történt és bejelentették, hogy az igazi nyertes nem ők, hanem a Holdfény című film. Nem ez az első alkalom, hogy a házigazda a rossz borítékot kapta. Az 1964-es Oscar-gála alatt Sammy Davis Jr. hirdette ki a Legjobb adaptáció kategória győztesét. Felolvasta a kártyán szereplő nevet, ami John Addison volt, aki viszont nem is volt abban a kategóriában jelölve a díjra.

//Mink Olívia//

14 szokatlan eset, amiért hírességek visszautasították a nagy lehetőségüket

1 2 3 4