8 egészségügyi vizsgálat, amit akár mi is elvégezhetünk magunkon

  • 3 év ago
  • 12529 Views
  • 1 0
8 egészségügyi vizsgálat, amit akár mi is elvégezhetünk magunkon

Ha igazán egészségtudatosan szeretnénk élni és biztonságban kívánjuk tudni szervezetünket, nem árt évente egyszer, egy teljes orvosi szűrővizsgálatot végeztetni. Két ilyen ellenőrzés között azonban nem elvetendő otthon is néha megvizsgálnunk magunkat, hogy minden rendben van-e.

5. Cukorbetegség

Ennek az alattomos betegségnek a leteszteléséhez csak egy hegyes ceruzára lesz szükséged. Segítődnek meg kell böknie a lábujjaidat a ceruza hegyes felével, majd a másik radírban végződő végével is, neked pedig fel kell ismerned, hogy mikor-melyik végével ért hozzád anélkül, hogy láttad volna azt. Amennyiben nem vagy képes különbséget tenni a ceruza hegyes vége és a tompa vége között, az azt jelenti, hogy a láb idegvégződései nem megfelelően működnek, az érzéketlenség pedig egyfajta neuropátia, másnéven idegkárosodás eredménye, amit legtöbbször cukorbetegség okoz.

6. Erek, artériák átjárhatósága

Támaszd lábaidat talppal a falnak körülbelül úgy, hogy azok 45 fokos szögben helyezkedjenek el. Hagyd így őket 5-6 percig, majd vizsgáld meg lábaid színét. Amennyiben végtagjaid elfehéredtek, elhalványultak, lábadban a véráramlás gyenge, amit legtöbbször beszűkült vagy elzáródott artériák okozhatnak. A jelenség észlelését követően tanácsos azonnal orvoshoz fordulni, ugyanis komoly eséllyel trombózist, netalántán tüdőembóliát is kaphatsz.

1 2 3 4