A 6 leghíresebb filmzene, amiket bármikor újra tudnánk hallgatni

  • 3 év ago
  • 3209 Views
  • 1 0
A 6 leghíresebb filmzene, amit biztosan hallottál már

Hölgyeim és Uraim! Ma, ha hallotok egy zenét, akkor van, hogy rögtön eszetekbe jut egy film. Sokszor párosítunk filmeket zenékhez és zenéket filmekhez. Napjainkban már a komponált klasszikus zene a legismertebb és egyedibb a mozik aláfestőjeként.

Persze igen gyakori még mindig, hogy egy felkapottabb sláger lesz a film hangulatának a megteremtője. Lássuk, mely a hat legismertebb filmzene!

1) Vangelis – Tűzszekerek (1981)

A küzdelem, remény, hit zenéje testesíti meg a Tűzszekerek betétdalát, melyet a híres görög zeneszerző komponált. Művét egy Oscar díjjal jutalmazták a legjobb eredeti filmzene kategóriájában az 1982-es díjátadón.

2) Nino Rota – Keresztapa (1972)

Minden férfi szerint ez egy alapmű a nemük számára. Lássuk csak milyen címeket nyert a filmzene, melyet Nino Rota komponált. 1973-ban BAFTA és Golden Globe-ot, 75’-ben Oscar-díjat nyert a Keresztapa filmekkel.

3) John Williams – Star Wars (1977)

A mindenki kedvence Csillagok Háborúja sem maradt alul a híres zenéket illetően. Amint felzendül a muzsikája, mindenkit egy nosztalgikus érzés kerít hatalmába. A John Williams komponálta remekmű Oscar díjat és Golden Globe szobrocskát is kapott. Mindeközben bekerült a Grammy hírességek csarnokába is.

4) James Horner – Titanic (1997)

A Los Angeles-i születésű James Horner szerezte a nem csak nők kedvence, Titanic zenéjét. Előbbi zenedarabjai már kaptak Oscar jelölést azonban a Titanic hozta meg a várva várt sikert. Oscar díj mellett Golden Globe-ot is hozott a filmnek.

5) John Williams – Cápa (1975)

John Williams nem csak díjakkal tarolt a zenei/filmes pályáján, de a köztudatba is ismertté tette a Cápa film zenéjét. Mindenki tudja annak a híres jelenetnek a dallamát. Oscar és Golden Globe is járt a nézőközönség elismerése mellé. A filmben szerzett zenéket többször is kiadták CD-n.

6) Hans Zimmer – Az oroszlánkirály (1994)

A többszörös jelölt – tízszer jelölték összesen – és Oscar díj nyertes Hans Zimmer szerezte a gyerekek kedvence, Oroszlán király zenéjét. A legjobban hangszerelt kísérőzene kategóriában még a Grammy díjat, majd később a Golden Globe-ot is megszerezte. A BAFTA díjra is méltón pályázhatott.

Híres színészek, akik a közelmúltban haltak meg

 

(Forrás: Filmezzünk)

//bluegirl//