13 történelmi uralkodó, amelyek történeteiről film készült

  • 1 év ago
  • 5610 Views
  • 1 4
13 történelmi uralkodó, amelyek történeteiről film készült

A történelem folyamán számos olyan uralkodót ismerhettünk meg, akik különböző okok miatt váltak népszerűvé, és sok esetben rossz tulajdonságaiknak is köszönhetően. Ezek az uralkodók túllépték idejüket a műalkotásoknak, a regényeknek, a színháznak, az utóbbi években pedig a mozinak és a televíziónak köszönhetően. Manapság sok híresség büszke arra, hogy e híres uralkodók történeteit életre keltheti a képernyőn, hogy inspirálja a közönséget, hogy többet tudjon meg az emberiség múltjáról.

5) Claire Foy mint II. Erzsébet királynő A Korona című sorozatban

13 történelmi uralkodó, amelyek történeteiről film készült

Erzsébet királynő 1952-ben lépett trónra. Ekkor már feleségül ment Fülöp herceghez. Az Egyesült Királyság mellett a Nemzetközösséghez tartozó más nemzetek uralkodója is. Ezek közül néhány Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika, Pakisztán és Ceylon.

Claire Foy színésznő a Korona című sorozat első epizódjaiban hozta ezt a jelenlegi emblematikus figurát a képernyőre. Megmutatja, hogyan vált hercegnőből azzá a királynővé, akit mindannyian ismerünk. Ugyanakkor olyan környezettel kellett megküzdenie, amely tele volt változásokkal és konfliktusokkal. Abban az időben II. Erzsébet újonc volt, akinek egy egész hanyatló birodalmat kellett fenntartania.

6) Yul Brynner mint II. Ramszesz a Tízparancsolat című filmben

13 történelmi uralkodó, amelyek történeteiről film készült

Az ókori Egyiptom legkiválóbb és legismertebb uralkodói között van II. Ramszesz fáraó. Utódai sok más néven ismerték, például „Nagy Ramszesz” és „Nagy Ős”. Uralkodásának elején rengeteg várost és templomot épített. Végül a fővárost Pi-Ramses-ben, a Nílus deltájában helyezte el. Fontos expedíciókat vezetett Kánaánban, Núbiában és Szíriában is.

Ez a történelmi szereplő számos szépirodalmi műben jelent meg, köztük a Tízparancsolat című filmben, amelyben Yul Brynner színész játszotta. II. Ramszeszt az ókori zsidó nép leigázójaként mutatják be. Vasököllel uralkodott, miközben szégyent hozott mostohatestvérére, Mózesre, miután visszatért a száműzetésből, hogy felszabadítsa népét.

7) Gerard Butler mint I. Leónidasz spártai király a 300 című filmben

13 történelmi uralkodó, amelyek történeteiről film készült

Spártát, egy városállamot, amely Athén vetélytársa volt az ókorban, I. Leónidasz spártai király vezette a második perzsa háború idején. Hadserege azonban az utolsó álló hadsereg volt, amely megvédhette a görögöket a Perzsa Birodalom inváziójától. Leónidasz egyike volt annak a 300 legendás spártainak, akik Kr.e. 480-ban elhunytak a csatában, miközben megvédték a görög szabadságot. Egy évvel vereségük után a görögöknek sikerült legyőzniük a Perzsa Birodalom hadseregét, és elűzni ellenségeiket területükről.

Ezt és más történelmi csatákat ábrázolta a 300 című film, ahol Gerard Butler színész alakítja Leónidasz királyt. A filmben Leónidasz 300 spártai, 700 thespiai és 400 thébai csapatot vezetett, akik a több mint 100 000 főből álló perzsa sereggel álltak szemben. A történelmi adatok szerint Leónidasz csapata 300 spártaiból és 900 helótából állt, összesen 1200 ember, akik Spártából távoztak, hogy részesei legyenek az ellenállásnak.

1 2 3 4