10 fantasztikus film, ami mégis hatalmasat bukott a mozikban

  • 1 év ago
  • 9886 Views
  • 0 1
10 fantasztikus film, ami hatalmasat bukott a mozikban

Hollywoodban szinte minden évben készülnek nagyszerű darabok, melyekből rögtön, vagy egy „újrafelfedezés” alkalmából néhány év elteltével klasszikusok válnak. És meglepő módon ezek között kifejezetten gyakori az, hogy bemutatójuk idején a mozitermek szinte konganak az ürességtől.

5. Hivatali patkányok (1999)

Hivatali patkányok (1999)

Az egyik legérthetetlenebb bukás (legalábbis eme cikk szerzője számára) Mike Judge rendezése, hiszen ha van sztori, amivel a fejlett világ lakóinak jelentős része tud azonosulni, akkor azt a Hivatali patkányok meséli el. Az irodai élet, az egy életen át tartó értelmetlen robotolás összes rákfenéjét felvonultató vígjáték mégsem tudott nyereséget termelni, pedig az akkoriban a Jóbarátoknak hála már befutott színésznőnek számító Jennifer Anistont is megszerezték az egyik mellékszerepre.

Ha mindez nem volna elég, egyáltalán nem is került sokba, hiszen mindössze 10M dollárból hozták ki, köszönhetően annak, hogy a sztori nagy része belső térben játszódik. Mégis, a Hivatali patkányok csak 10,8M dollárig jutott a mozikban. Úgy fest, hogy Mike Judge író/rendező a remek ötletei ellenére sem túl szerencsés az élőszereplős filmekben, hiszen néhány évvel később a szintén zseniális A hülyék paradicsoma is hasonlóan vérzett el a nagyvásznon.

6. Harcosok Klubja (1999)

Harcosok Klubja (1999)

Még mindig 1999-ben járunk. Úgy tűnik, hogy ez az év – bár jó néhány remek darabbal szolgált – bevételi szempontból igazi sötét korszak volt (valójában persze akkor is volt mire tóduljon a nép a Baljós árnyak, a Mátrix vagy épp a Hatodik érzék képében). David Fincher a Hetedikkel kasszát robbantott, amit aztán a Játsz/mával nem sikerült megismételnie, így újból összeállt Brad Pitt-tel… Tudjátok, biztos, ami biztos.

Nos, egyáltalán nem lett biztos: bár sokak szerint a Harcosok Klubja a mester eddigi legjobb munkája, egyben az egyik legnagyobb bukása is. Ennél kevesebb pénzt csak a Zódiákus termelt Fincher karrierje során (az meg azért mégiscsak egy lassú folyású krimi-thriller volt). A Harcosok Klubja 63M dollárba került, és csupán 37M dollárt hozott. Az ok? Nos, ha eddig nem lett volna nyilvánvaló, a nézők betartották a klub első és második szabályát: „senkinek egy szót se a klubról”. Ha pedig a jó szájhagyomány sem segít, oda minden…

7. Az ember gyermeke (2006)

Az ember gyermeke (2006)

A film 76M dollárba került, ami egy posztapokaliptikus sci-fihez képest a „tűrhető” kategória felső határába esik, szóval nem a Universal fejeseit kell okolni a meggondolatlanságukért. Bár tény, hogy a január elejére időzített széles körű bemutató, közvetlenül az ünnepi szezon után nem volt túl jó döntés. A film a USA-ban 35,5M, a világ többi részén pedig csak 34,5M dollárt hozott, szóval a mozis bevételek még a gyártási költséget sem érték el… És ahogy azt már korábban is említettük, ennek csak a töredéke jut aztán el azokhoz, akik gyártották.

1 2 3