10 film, ami meghamisította a történelmet

  • 5 hónap ago
  • 76347 Views
  • 17 17
10 film, ami meghamisította a történelmet

Alábbi összeállításunkban ezúttal olyan filmekből készítettünk toplistát, melyekre mind igaz a kijelentés, hogy a maguk módján meghamisították a történelmet.

4. Amerikai mesterlövész (American Sniper, 2014)

Amerikai mesterlövész (American Sniper, 2014)

Az Amerikai mesterlövész minden idők egyik legtehetségesebb lövészének életét mutatja be. Chris Kyle-t édesapja tanította meg lőni, majd az amerikai hadsereg tagjaként kiváló lövésszé képezte magát. Tengerészgyalogos-kommandós lett, s Irakban és a világ más háború által sújtotta területein csaknem 150 ellenséges katonával végzett. Élete azonban nem volt mentes a csalódásoktól és fájdalmas veszteségektől.

Miért hamisította meg a történelmet?

Clint Eastwood filmje nagy sikernek örvendett a kritikusok és a nézők körében, azonban néhány ítész rámutatott a történelmi pontatlanságokra is. Ilyen például Mustafa (az ellenséges mesterlövész) ábrázolása, aki igen hangsúlyos szerepet kap, holott az eredeti történetet feldolgozó regényben mindössze egy bekezdésben szerepel.

3. JFK – A nyitott dosszié (JFK, 1991)

 JFK – A nyitott dosszié (JFK, 1991)

Oliver Stone monumentális alkotásában az amerikai történelem egy mindenki által ismert, ám kevesek által értett tragikus fejezetét tárja elénk, John F. Kennedy meggyilkolását. A tragédiát övező számtalan rejtély közepette igyekszik utat találni Jim Garrison (Kevin Costner), a magányos jogász, aki fel akarja tárni az igazságot, és meg akarja találni a választ a mindenkit foglalkoztató kérdésre: ki ölte meg valójában Kennedyt?

Miért hamisította meg a történelmet?

Bár a JFK ennek ellenkezőjét állítja a film végi vallomással, David Ferrie mindvégig tartotta magát az ártatlanságához. A cselekmény összeesküvés elmélete ráadásul egy 1967-es pletykán alapszik, melyet ’72-ben pontról pontra megcáfoltak. Arról nem is beszélve, hogy a való életben a koronatanút (Perry Russo) begyógyszerezték a vallomása előtt, amit a film egyáltalán nem ábrázol.

1 2 3 4