15 meglepő tény az Oscar-gálákról, amit csak kevesen tudnak

  • 9 hónap ago
  • 6562 Views
  • 1 0
15 meglepő tény az Oscar-gálákról, amit csak kevesen tudnak

Az Academy of Motion Picture Arts and Sciences több, mint 90 éve kitünteti a nagyképernyőn mutatott alkotások kiválóságait. Az évtizedek során az Oscar-gála mind színészek, rendezők, zeneszerzők és egyéb szakemberek munkáit ismerte el. A sokéves létezése során az Academy sokat változott és fejlődött, számos történetet és részletet hátrahagyva, amikre érdemes visszaemlékezni.

9) Csak 2 színész nyerte el halála után a díjat.

15 meglepő tény az Oscar-gálákról, amit csak kevesen tudnak

A színész, Heath Ledger 2008 januárjában vesztette életét, pár hónappal A Sötét Lovag című film megjelenése előtt. A filmben nyújtott alakításával viszont elnyerte a Legjobb mellékszereplőnek járó díjat 2009-ben. Ledger családja, beleértve édesanyját, apját és testvérét megjelent a ceremónián és a nevében vették át a szobrot. Peter Finch volt az első színész, aki halála után nyerte el az Oscar-díjat. 1977-ben kapta meg a Legjobb férfi főszereplő kategóriáért járó szobrot, a Hálózat című filmben nyújtott alakításáért. Finch szívrohamban halt meg 1977. január 14-én, kevesebb, mint három hónappal a díjátadó előtt.

10) Döntetlenek: a színészek, akik a legtöbb, és ugyanannyi díjat kaptak

15 meglepő tény az Oscar-gálákról, amit csak kevesen tudnak

A legtöbbször jelölt színész Jack Nicholson, aki 12 jelölést és 3 győzelmet tudhat magáénak. Nicholson először 1975-ben nyerte meg a díjat a Száll A Kakukk Fészkére című filmjéért. 1983-ban újra megszerezte a díjat, majd utoljára 1997-ben. Daniel Day-Lewis és Walter Brennan szintén három Oscar-díjat nyertek, viszont ők csak hatszor, illetve négyszer voltak jelölve.

11) Meryl Streep a legtöbbször jelölt színésznő a történelemben.

15 meglepő tény az Oscar-gálákról, amit csak kevesen tudnak

A neves színésznő, Meryl Streep gyakori Oscar jelölt 1979 óta, amikor is A Szarvasvadász című filmben nyújtott alakításáért jelölték a Legjobb női mellékszereplő kategóriában. Sajnos az alkalommal vesztett, de a következő évben visszatért a ceremóniára és megnyerte a Legjobb női mellékszereplőnek járó díjat a Kramer kontra Kramer című filmjéért. 1983-ban is hazavihette a díjat a Sophie Választása című filmjének köszönhetően. Az utolsó év, amikor övé lett a díj 2012 volt, akkor A Vaslady című filmje miatt. Karriere során Streep 21 alkalommal volt jelölve a díjra, legtöbbször Legjobb női főszereplő kategóriában, ezzel pedig a mai napig ő a legtöbbször jelölt színésznő a díjátadó történelmében.

12) Katharine Hepburn a legtöbbször nyert színésznő.

15 meglepő tény az Oscar-gálákról, amit csak kevesen tudnak

Katherine Hepburn egy több, mint 6 évtizeden át tartó karriert tudhat maga mögött. Ez az időszak során 12 alkalommal volt Oscar-díjra jelölve és négyszer nyerte azt el a Legjobb női főszereplő kategóriában. Hepburn először 1933-ban nyert az “Ébredj Velünk!” című filmjéért, amikor mindössze 26 éves volt. Annak ellenére, hogy ő tartja a rekordot a legtöbb Oscar díj elnyerésében, Hepburn egyszer sem jelent meg az eseményen, hogy átvegye a trófeát.

1 2 3 4