18 elképesztő tény, ami első olvasásra hazugságnak tűnik

  • 2 év ago
  • 55463 Views
  • 4 5
18 elképesztő tény, ami első olvasásra hazugságnak tűnik

Jó lehet tudósnak lenni: az ember izgalmas, időként őrült kísérleteket bonyolíthat le minden nap, legyen szó a világ összes hangyájának „megszámolásáról”, földrengés közbeni pillangófigyelésről vagy egy delfinnel folytatott telefonbeszélgetésről.

10) VI. Mithridatés pontusi király nem mérgezhette meg magát, mert immunis volt a méregre

Mihridatés gyerekkora óta különféle mérgeket szedett egyre nagyobb dózisokban. Így szoktatták hozzá a szervezetét halálos adagokhoz is, hogy egy esetleges mérgezés esetén ne eshessen baja. Amikor a rómaiak a felkelés során túszul akarták őt ejteni, a pontusi királynak nem sikerült megmérgeznie magát, mert az nem tudott ártani neki. Ó, az irónia!

10 meglepő tény a Földről, amit még sosem hallottál

9) Ha teljes sötétségben élnénk, 36 órán át ébren tudnánk maradni, és 12 óra pihenésre lenne szükségünk

Hány órából állna egy nap egy olyan embernek, aki nem tudja megsaccolni sem az időt külső jelek alapján? Michel Siffre francia barlangkutató számos kísérletet végzett a témában. Az egyik nyolc évig tartott, 1964-1972-ig. Kényelembe helyezte magát egy barlangban, ahol egy különlegesen felszerelt bunkerben lakott, mely biztosította az állandó hőmérsékletet és páratartalmat számára. Itt több hónapot töltött el világosság nélkül, tökéletes csendben. Ez alatt a néhány hónap alatt a belső órája jelentősen átalakult: 36 óra ébrenlét után 12 órát aludt. Később hasonló kísérleteket vezényelt le önként jelentkezőkkel, az övével azonos eredménnyel.

8) A lábfejünk és alkarunk mérete megegyezik; a hüvelykujjunk ugyanolyan hosszú, mint az orrunk; az ajkaink hossza pedig a mutatóujjunkéval egyezik meg

Most ellenőrizted magadon, ugye? Ezek testünk szabályos és adekvát arányai, melyet Leonardo da Vinci ismerte fel híres rajzában, a Vitruvius tanulmányban. A művészek ma is alkalmazzák, amikor embert festenek.

7) Neil Armstrong szkafanderét egy fehérneműgyárban állították elő

Kevesen tudják, hogy az első ember, aki a Holdon járt, egy olyan amerikai gyárnak köszönheti különleges úrruháját, mely női fehérneműket állít elő a Delaware állambeli Doverben. Csak remélni merjük, hogy Armstrong nem tudott erről.

1 2 3 4 5