10 magával ragadó film az emberi kitartásról

  • 1 év ago
  • 9840 Views
  • 3 0
10 magával ragadó film az emberi kitartásról

A Magyar Értelmező Kéziszótár jelentése szerint a kitartás egy bizonyos állapot kitűrését, kiállását jelenti, vagyis állhatatosságot. Kitartással sok mindent véghez lehet vinni. Az alábbi filmek középpontjában is a kitartás kapott főszerepet.

Neked melyik a kedvenc kitartásról szóló filmed? Oszd meg velünk kommentben vagy hozzászólásban a Facebook oldalunkon!

1. A fegyvertelen katona /Hasksaw Ridge, 2016/

A fegyvertelen katona

A második világháború idején egy amerikai katonai orvos, Desmon Doss fegyvertelenül indul a csatamezőre, ugyanis erkölcsi nézeteivel ellenkezik az emberölés. A férfi hőssé válik, amikor a háború legvéresebb, okinawai összecsapásában egyetlen elsütött fegyver nélkül hetvenöt ember életét menti meg, kiérdemelve ezzel a Kongresszus Becsület Érdemrendjét.

2. Elcserélt életek /Changeling, 2008/

Elcserélt életek /Changeling, 2008/

Christine Collins 1928 márciusában munkájából hazatérve 9 éves fia hűlt helyét lelte. A rendőrség öt nappal később bejelentette, hogy megtalálták a kisfiút, azonban az igazság egészen más. A nyomozók rábeszélték a nőt, hogy vigyen haza egy másik gyermeket, aki nem is a sajátja. Christine elkeseredetten próbálja rábeszélni a hatóságokat, hogy folytassák a nyomozást, de ekkor rágalomhadjárat indul ellne. Egyetlen embert tud segítséget és vigaszt nyújtani neki, Briegleb szerzetes.

3. A remény rabjai /The Shawshank Redemption, 1994/

A remény rabjai /The Shawshank Redemption, 1994/

Andy Dufrense-t, az éles eszű bankárt 1946-ban kettős gyilkosság vádjával életfogytiglani börtönre ítélik. Miután bekerül a büntetés-végrehajtó intézetbe, szembesülnie kell a hely hierarchiájával, és a börtönélet minden visszásságával. Azonban a pénzügyi tapasztalatainak köszönhetően hamar elnyeri az őrök és a rabtársai bizalmát is. A börtön könyvtárának vezetőjeként pedig arra törekszik, hogy emberi méltóságot csempésszen az intézmény hétköznapjaiba.

4. Boldogság nyomában /The Pursuit of Happyness, 2006/

Boldogság nyomában /The Pursuit of Happyness, 2006/

Chris Gardner célja, hogy családját boldognak lássa, hogy megteremtse számukra az anyagi biztonságot, ám valahogy sosem jár sikerrel. Szeme előtt csak a gazdagság képe lebeg, de hiába tesz meg mindent, elkerüli a szerencse. Miután egyre rosszabb helyzetbe kerülnek, felesége is elhagyja, hátrahagyva ötéves kisfiukat. Chrisnek ekkor elege lesz, és egy merész ötlettel áll elő: bróker szeretne lenne. Az álláshoz egy tanfolyamon kell helyt állnia, ehhez azonban fel kell mondania munkahelyén. Míg a brókerkedés “tudományában” egyre mélyebbre ássa magát, anyagilag mélypontra kerül. Fiával kénytelenek várótermekben és menhelyeken meghúzni magukat. Ennek ellenére Chris nem csügged, derűlátón áll hozzá mindenhez, és próbálja bebizonyítani, hogy minden nehézség áthidalható, csak jókedv és szeretet kell hozzá.

1 2 3