A 15 legizgalmasabb thriller, amit mindenképpen látnod kell

  • 1 év ago
  • 13804 Views
  • 3 1
A 15 legizgalmasabb thriller, amit mindenképpen látnod kell

A thriller elsősorban filmes műfaj, neve az angol „thrill” szóból jön, ami borzongást jelent. Ennek megfelelően az ismeretlentől való félelmet, ezt az archetipikus élményt idézi fel, mely az ősidőktől kezdve hat az emberre. Többnyire igaz a műfaj szereplőire, hogy megéreznek egy bizonyos bajt, ami fenyegeti őket, de sokáig nem szembesülnek azzal – ahogy a néző sem –, ezzel jön létre a kívánt feszültség, izgalom a nézőben.

9. Transz (Trance, 2013)

Transz (Trance, 2013)

Simon (James McAvoy) komoly sérülést szenved, miközben épp egy felbecsülhetetlen értékű festményt próbál ellopni. A fejsérülése miatt nem emlékszik a múltjából néhány dologra, többek között arra sem, hogy hová rejtette a műkincset. Társának, Francknek (Vincent Cassel) támad egy használható ötlete. Felbérel egy hipnózissal foglalkozó pszichológust (Rosario Dawson), hátha ez segíthet Simonnak az emlékezésben. A férfi számára hamarosan elmosódik a valóság és a képzelet közti határ, a festménynek azonban elő kell kerülnie.

10. Hetedik (Se7en, 1995)

Hetedik (Se7en, 1995)

David Mills (Brad Pitt) újonc nyomozó és társa, a nyugdíjba készülő William Sommerset (Morgan Freeman) egy elvetemült sorozatgyilkos után nyomoz, aki a bibliai hét fő bűn szerint szedi áldozatait, és kegyetlensége nem ismer határokat. Módszerei nem csak a fiatal, lobbanékony nyomozót döbbentik meg, hanem sokat látott, higgadt társát is. A nyomasztóan izgalmas történet olyan végkifejletet tartogat, ami valóban csak egy zseniális bűnöző elvetemült tervében valósulhat meg.

11. Holtodiglan (Gone Girl, 2014)

Holtodiglan (Gone Girl, 2014)

Nick (Ben Affleck) és Amy (Rosamund Pike) látszólag boldog házasságban élnek, gazdagok és sikeresek. Épp az ötödik házassági évfordulójukra készülnek, amikor Amynek nyoma vész. A gyanú először a férjre terelődik, és lassan felszínre kerülnek a sötét családi titkok is. Nick hazugságaival egyre jobban magára tereli a figyelmet, egy idő után már csak ikertestvére bízik meg benne. Nicknek tisztáznia kell magát, ez azonban már-már lehetetlen vállalkozásnak tűnik.

12. Pillangó-hatás (The Butterfly Effect, 2004)

Pillangó-hatás (The Butterfly Effect, 2004)

A pillangó-hatás elméletének lényege, hogy a világunkban térben és időben minden mindennel összefügg – legapróbb cselekedeteink alapjaiban változtat(hat)ják meg a jövőt. Evan Treborn gyerekkorában emlékezetkiesésektől szenvedett, így életének bizonyos momentumai elvesztek. Amikor tudatánál volt, naplóírással próbálta meg rögzíteni az eseményeket. Felnőttként naplója segítségévek megpróbálja felidézni, mi történhetett a múltjában, azonban gyre nyilvánvalóbbá válik számára, hogy van egy különleges képessége: utazni tud az időben. Ezért visszatér a múltba, hogy helyrehozzon néhány dolgot, ami kárt okozott szeretteinek a jövőben.

1 2 3 4