16 elképesztő titok a filmkészítésről, amit álmodban sem gondoltál volna

  • 2 év ago
  • 35728 Views
  • 2 5
16 elképesztő titok a filmkészítésről, avagy bepillantás a színfalak mögé

A filmgyártás nem más, mint egyszerű trükkök sikeres alkalmazása. Csupán néhány ember tud azokról a titkokról, melyek bevett szokások voltak kedvenc filmjeid készítése során is.

12) Nem feltétlenül minden ikonikus helyszín (előkelő kastélyok, látványos utópisztikus városok) a számítógépes effektek tesznek valószerűvé. Időnként a miniature (miniatűr) szó helyett a „bigature” névvel illetett maketteket készítenek, melyek csak egy kevéssel kisebbek a tényleges, filmbeli méretnél. Számtalan jól ismert film helyszíne így lett megalkotva.

11) Nagy kihívások az olyan jelenetek, melyekben a szereplő tükörbe vagy tükröződő tárgyba néz. Ehhez is vannak külön trükkök. Nem mindegy például, hogy az operátor hol áll: csak bizonyos szögből veheti a karaktert, hogy ne látszódjon a felvételen. Gyakran a színész a lencsébe néz. Ilyenkor a néző úgy érzi, hogy egyenesen a szemébe néz a szereplő, ami a filmben a tükörrel egyenlő. James Cameron egy egyedi ötlettel állt elő a Terminátor című filmhez: Arnold Schwarzenegger és Linda Hamilton ikertestvére a kamerával szemben helyezkednek el, míg Schwarzenegger háttérszínésze és Linda háttal a kamerának vannak. Sohasem találnád ki, ha nem tudnád meg valakitől!

10) A szereplők esznek, de a színészek soha. Elég, ha a jelenetek sokszoros felvételére gondolunk. A színészek a nap vére dugig lennének, főként ha nem egy-egy falatról, hanem komplett vacsoráról beszélünk. Ezért van az, hogy beleharapnak az ételbe és megrágják, de valójában sohasem nyelik le.

9) Ha egy karakternek hánynia kell, egy különleges zacskó van ráerősítve a színész nyakára, amibe vagy tejbegrízt vagy spagettit töltenek. Ezt a tartót kell összenyomnia ahhoz, hogy „aktiválódjon”.

1 2 3 4