12 film, melyben úgy tűnik, mintha a házasságtörés nem lenne bűn

  • 3 hónap ago
  • 20559 Views
  • 5 5
12 film, melyben úgy tűnik, mintha a házasságtörés nem lenne bűn

Mai felgyorsult világunkban nemcsak a fogyasztás mértéke vagy a művészeti ízlés változott meg gyökeresen, hanem a zsidó-keresztény kultúrkör hatására évszázadokon át fennálló erkölcsi normák is egyre inkább felborulni látszanak. Míg néhány száz éve elképzelhetetlen volt a válás, addig manapság a házasságok csaknem felére ez a sors vár. Míg régebben a szüzesség és az apai áldás hatalmas érték volt, ma már ódivatúnak tekintik azt az embert, aki még tiszteletben tartja ezeket. Ma már a párkapcsolatok zöme élettársi kapcsolat, melyet „könnyebb” felbontani, ha felbukkan egy csinosabb, izmosabb vagy gazdagabb egyén. Ma a szerelem szinte azonossá vált az intim kapcsolattal, ha „kihűlt”, nem a szeretet megújítása, hanem egy újabb alany keresése indul be.

10) Egy veszedelmes viszony (2012)

Egy veszedelmes viszony (2012)

Az igaz történet alapján készült film egy angol hercegnő, Hannoveri Karolina Matilda (Alicia Vikander) és a dán uralkodó, VII. Keresztély (Mikkel Følsgaard) házasságával kezdődik. Amikor kiderül, hogy a király elmebeteg, művelt és okos felesége hamar boldogtalanná válik. Ilyenkor szokott bejönni a képbe egy olyan férfi, akivel a nő jól tud beszélgetni. Itt Johann Friedrich Struensee (Mads Mikkelsen) személyében lel a csalódott feleség „vigasztalást”. Természetesen a felvilágosodás nagy támogatójáról beszélünk, hogy egy kicsit jobban árnyaljuk a képet.

11) A hercegnő (2008)

A hercegnő (2008)

Georgiana Cavendish (Keira Knightley) Devonshire hercegnéje. Kor divatdiktátora, mindene megvan. Férje, William Cavendish herceg (Ralph Fiennes) szereti őt. Neki azonban nem az a szerelem kell, amit férjétől kap, hanem viszonya lesz egy férfival, Charles Grey-jel (Dominic Cooper). Természetesen ebből sem sül ki sok jó…

12) Egy tiszta nő (2008-)

Egy tiszta nő (2008-)

Tény, hogy a 19. században sokkal kiszolgáltatottabbak volt a legtöbb nő, mint manapság. Tess Durbeyfield (Gemma Arterton), egy szegény családból származó, hűséges, szorgalmas, kedves lány, aki áldozattá válik. Ebben a filmben nem a nő, hanem a férfi, az erőszakos, a manipulatív Alec D’Urbeville (Hans Matheson) személyében, aki lavinát zúdít a lány életére, bűnével a lehető legrosszabb irányba mozdítva Tess életét.

+1) Anna Karenina (2012)

Anna Karenina (2012)

Vannak azonban olyan filmek is, melyekből a megfelelő tanulságot vonjuk le. Ilyen az Anna Karenina is, mely Lev Tolsztoj regényéből készült, és hűen tükrözi az orosz író éleslátását a tisztes házastársi hűségben élő személy, Levin (Domhnall Gleeson) és a kicsapongó, szenvedélyektől fűtött házasságtörő nő, Anna (Keira Knightley) morális állapota és értékrendje közti különbségről. Kiválóan ábrázolja a könyv és a film egyaránt, milyen pusztítást végez a házasságtörés bűne az emberi lélekben.

Dwayne Johnson bevallotta, hogy 15 évesen neki kellett megakadályozni édesanyja öngyilkossági kísérletét

//Jana//

1 2 3 4