13 filmes díszlet, ami elképesztően kidolgozott és részletes

  • 4 hónap ago
  • 38007 Views
  • 2 1
13 filmes díszlet, ami elképesztően kidolgozott és részletes

Mielőtt a számítógépes technológia nyújtotta lehetőségek váltak volna a legnépszerűbb vizuális effektekké, a filmiparnak hagyományos módszerekhez kellett folyamodnia. A díszlettervezők profi miniatűr-festőkkel dolgoztak, akik lélegzetelállítóan részletes és élethű filmes díszleteket készítettek.

A mai fejlett digitális technológia világában is előfordul, hogy inkább modelleket gyártanak a filmesek. Bár ez a megoldás drágább, sokkal élethűbbnek néznek így ki széles vásznon.

(1) A Birodalom visszavág

Megjelenés ideje: 1980

Becsült költségvetés: $18,000,000

Az egyik oka annak, hogy ma is ilyen közkedveltek a Star Wars epizódok, az az, hogy hihetetlenül fantasztikus és valósághű díszletekkel forgattak, nem a tipikus zöld háttér előtt. A filmgyártás a londoni Elstree Studios-ban készült, ahol több mint 60 modellt építettek.

(2) Titanic

Megjelenés ideje: 1997

Becsült költségvetés: $200,000,000

A legendás Titanic-t a 20. században készült legdrágább költségvetésű filmként ismerjük. A legtöbb pénz a díszletre ment el – a híres hajót például majdnem ugyanakkora méretben építették fel, mint amekkora az eredeti volt.

(3) Mátrix – Újratöltve

Megjelenés ideje: 2003

Becsült költségvetés: $150,000,000

Emlékszel a az üldözős jelenetre a második Mátrix filmben? Talán az ilyenfajta jelenetek közül ez az egyik, amelyikben a legtöbb kocsi megy szét. Egy majdnem 2,5 km-es műautópályát építettek a kaliforniai Alameda-ban. Nem sokkal azután, hogy leforgatták a jelenetet, az autópálya-imitációt felszámolták.

(4) 2001: Űrodüsszeia

Megjelenés ideje: 1968

Becsült költségvetés: $12,000,000

Stanley Kubrick mesterműve jócskán a digitális effektek korszaka előtt született, amit elég nehéz elhinni, ha láttad a filmet – a vizuális effektek lenyűgözőek. Kubrick és csapata különleges operatőri technikákat alkalmaztak, például a slit-scan technikát. A híres centrifuga jelenetben egy masszív szerkezetet építettek, ami forgatta a kamerákat, így keltve a súlytalanság illúzióját. Az eredmény hihetetlen!

1 2 3 4