15 megfejthetetlen és mindenkit foglalkoztató mozis rejtély

  • 6 hónap ago
  • 7580 Views
  • 1 0
15 "megfejthetetlen" és mindenkit foglalkoztató mozis rejtély

A legtöbb rejtélyes elemet tartalmazó filmben a titok mögött meghúzódó igazság kiderül, mielőtt az utolsó filmkockák leperegnek. De ez nem mindig van így, sőt, minden idők legnagyobb mozijai közül jó néhány végződik feloldatlan, szándékosan válasz nélkül hagyott kérdésekkel.

Bár a filmben a kétértelműség jó dolog is lehet – hiszen arra készteti közönségét, hogy együtt gondolkodjon a történettel, aktívan vegyen részt benne – legtöbbször mégis őrjítő jelenség. Következzen tehát 15 filmes rejtély, mely mind megoldásra vár.

(1) Ponyvaregény – A táska

15 "megfejthetetlen" és mindenkit foglalkoztató mozis rejtély

A Ponyvaregény bőröndjének ismeretlen tartalma valamiféle paradoxon, mivel maga is egy rejtély megoldását segíti, a tartalom mibenlétét viszont nem lehetett kitalálni. Quentin Tarantino rendezőnek nem nagyon járt semmi konkrét a fejében, mindössze annyi volt a szándéka, hogy bármi is van a táskában, az egyfajta „MacGuffinként” (a szakmában azt a forgatókönyv-elemet nevezik így, ami a történet generátora, mozgatórugója, tehát például amit a rosszfiúk meg akarnak szerezni, illetve, amit a jófiúnak kell visszahozni – a ford.) működjön, amely továbbviszi a cselekményt.

A lényeg az, hogy az aktatáska tartalma elég értékes ahhoz, hogy cselekvésre motiválja a karaktereket – beszédes, hogy eredetileg gyémántokat rejtett. Ezt azonban később túl közhelyesnek tartották, ezért egy ismeretlen tartalomra cserélték, így a közönség tagjai egy általuk nagy becsben tartott dolgot képzelhetnek a helyébe. Ez mondjuk nem tartotta vissza a rajongókat attól, hogy egyre bonyolultabb elméleteket gyártsanak a táskában található tárgyakról – egy népszerű érvelés a fényes anyagot Marcellus Wallace gengszter lelkével azonosítja –, amelyek, noha technikailag nem igazak, mégis érvényesek.

(2) Szárnyas Fejvadász – Deckard replikáns?

15 "megfejthetetlen" és mindenkit foglalkoztató mozis rejtély

Igen, Ridley Scott továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Rick Deckard egykori nyomozó valójában egy replikáns volt a Blade Runnerben – de a film végének nyitottsága még mindig életben tartja ezt a vitát! Rengeteg bizonyíték támasztja alá Scott álláspontját, mely szerint Deckard egy szintetikus életforma – nem utolsósorban a visszatérő egyszarvú-álma, amely erőteljesen sugallja, hogy az egy neurális implantátum. Hasonlóképpen van néhány figyelemre méltó ellenérv is, például a Deckardot játszó Harrison Fordé, aki azt állítja, hogy ő emberi karaktert formált meg.

Mint az ezen a listán szereplő rejtélyek nagy részénél, itt is a kérdés sokkal többet jelent a válasznál: valószínűleg ezért kerülte el tapintatosan Denis Villeneuve a Szárnyas fejvadász 2049-ben a kérdés explicit megvitatását. Tényleg az egész azon múlik, hogy valaki Scott vagy Ford oldalán foglal állást – bár érdemes megjegyezni, hogy Philip K. Dick eredeti regényében Rick egyértelműen ember volt. Amúgy meg a Szárnyas fejvadászban pontosan ismertetik mely modell, hány éves élettartammal rendelkezik és tudjuk azt is mikor játszódnak a filmek. Kettő közti matek kiadja a választ.

(3) Eredet – Cobb ébren van, vagy álmodik?

15 "megfejthetetlen" és mindenkit foglalkoztató mozis rejtély

Christopher Nolan Eredet című filmje kapcsán a messze legnépszerűbb beszédtéma annak megoldatlan befejezése. Itt azt látjuk, hogy az álomtolvaj Cobb újra találkozik gyermekeivel, míg Mol toteme – a tárgy, melyet arra használnak, hogy megállapítsák, ébren vannak vagy sem – folyamatosan pörög. Mielőtt tanúi lennénk, hogy a pörgettyű eldől, avagy a végtelenségig forog (azt jelezve ezzel, hogy a fickó álmodik), a képernyő feketére vált, így a néző csak találgathat.

Azóta Nolan elárulta az Eredet végének a megoldását és nem a totem az. Álomjelenetben ugyanis egyszer sem szerepel Michael Caine karaktere, látjuk a vásznon, akkor hőseink ébren vannak, ha pedig nincs ott, akkor alszanak. Az utolsó jelenetben pedig megjelenik. Vagyis Cobb visszatér és tényleg találkozik a gyerekeivel. Happy end. Bár azt hiszem ez a megoldás se fogja megnyugtatni teljesen a film rajongóinak háborgó lelkét.

(4) Számkivetett – A Fedex-csomag

15 "megfejthetetlen" és mindenkit foglalkoztató mozis rejtély

A Számkivetettben Chuck Noland rendezőmérnököt egy elhagyatott szigeten találjuk. Egyedül magára utalva Noland olyan túlélő képességeket fejleszt ki, melyekre Bear Grylls is büszke lehetne, bár A túlélés törvényei sztárja kétségbe vonhatná Chuck megbízhatóságát a vele együtt partra mosódott FedEx doboz tartalmával kapcsolatban.

Előre nem tervezett „nyaralása” idején Noland egymás után nyitja ki ezeket a csomagokat, egy kivétellel. Ezt az egyet bontatlanul tartja, mintegy szimbolikus ígéretet téve magának, hogy egyszer hazatér, és személyesen átadja azt a címzettnek. Meg kell hagyni, Noland végül is teljesíti ezt az ígéretet, ugyanakkor soha nem látjuk a dobozt nyitott állapotban, így ez egy újabb „titokzatos láda”-tétel ezen a listán.

1 2 3 4