10 filmes tény, amiről csak az igazi rajongók tudnak

  • 12 hónap ago
  • 37100 Views
  • 3 0
10 filmes tény, amiről csak az igazi rajongók tudnak

A filmeket azért szeretjük, mert távoli világokba kalauzolnak, ahol érdekes szereplők nem mindennapi életébe leshetünk be. Mivel szinte minden érzékünkre hatnak, segítségükkel 2 órára kiszakadhatunk a hétköznapok szürke forgatagából. Ám, a filmeknek megvan az a tulajdonsága, mint a jó bűvész trükknek, hogy nem tudjuk mi zajlott a háttérben.

Pedig egy film készítése legalább olyan izgalmas folyamat, mint maga a végeredmény. Sőt egy-egy film forgatását is legalább annyi legenda övez, mint magát a filmet. Íme, néhány érdekes történet a kulisszák mögül!

1. Pénz

A világ összes országában szigorúan tilos valódi pénzt használni a filmekben. Az USA-ban pl. még a filmben látható papírpénz mérete sem lehet akkora, mint az igazi fizetőeszközé. És, hogy miért is fontos ez arra jó példa, a Csúcsformában 2. forgatása, ahol páran lenyúlták a tulajdonképpen csak filmes eszköznek való hamis pénzt, és megpróbáltak Las Vegas kaszinóiban még többet csinálni belőle. Mondanunk sem kell, nem jött össze.

2. Oscar

A díj, amit a köznyelv csak „Oscar” néven emleget, hivatalosan Academy Award, vagyis a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia által odaítélt- tulajdonképpen a szakmában legrangosabb,- díj. Oscarként 1939. óta beszélhetünk róla. És hogy honnan kapta ezt a nevet?

Több verziója is van a legendának. Az egyik szerint Bette Middler akasztotta a figurára ezt a nevet, mert emlékeztette őt a férjére, amint éppen kilép a zuhany alól. A másik szerint Margaret Herrick, az Amerikai Filmakadémia első könyvtárosa legelső munkanapján körbejárta a házat, és közelről megvizsgálta a kis szobrocskát. Nézegetés közben rájött, hogy a szobor nagyon hasonlít nagybátyjára, a texasi Oscar Pierce-re. Hogy ki volt az igazi névadó, azt azóta is homály fedi, az is lehet, hogy mindketten egymástól függetlenül így nevezték a szobrot.

3. Dorothy

Óz, a csodák csodája

Ki ne ismerné az Óz, a csodák csodája című filmet, melyben a kis Dorothy-t felkapja egy forgószél és hihetetlen kalandokba csöppen. A két Oscar-díjjal jutalmazott film világhírűvé tette az akkor még csak 17 éves Judy Garlandot. A forgatás azonban koránt sem volt egy leányálom.

Akkoriban a filmstúdiók a „cél szentesíti az eszközt” jelige alatt rendre kizsigerelték a szerződtetett színészeit, ők szabták meg nekik, mit szabad és mit nem. Judy esetében, arra kötelezték a tinédzser színésznőt, hogy szigorú diétát folytasson a forgatás alatt, naponta csak egy tál levest és egy kis salátát evett. Emellett dohányoznia is kellett, hogy mindenképp fogyni tudjon, valamint amfetamint szedettek vele, hogy minél kevésbé legyen fáradt és hamar le tudják forgatni a jeleneteket.

1 2 3 4